Пет са най-дисциплинираните общини

2474
Пет са най-дисциплинираните общини

© Profit.bg

Бургас, Русе, Стара Загора, Благоевград и Димитровград финансово са най-дисциплинирани за 2012 г., а с най-ниска обща оценка в крайното класиране са Кюстендил, Карлово, Кърджали, Видин и Пазарджик.

Това сочи справка от сравнителна оценка, направена от Министерството на финансите, оповестена днес от зам.-министъра на финансите Владислав Горанов в присъствието на министър Симеон Дянков, предаде БГНЕС.

Проучването изследва по нова методология финансовата стабилност и дисциплината в българските общини.

В челото за 2011 г. първите пет общини са били отново Благоевград, Бургас, Стара Загора и Димитровград, но вместо Русе - Асеновград. А общината с най-голямо намаление на просрочените задължения към 30.06.2012 г.- 30.06.2011 г. е Столична община с размер на намалението 37.9 млн.лв.

А с най-много просрочени задължения са Варна, Перник, Видин, Кърджали и Пловдив.

От 1 юли МФ непрекъснато публикува информация за плащанията към бюджета. Предоставяме повече информация и за финансовото състояние на общините по методология, която е достатъчно проста, за да бъде разбираема, обясни Горанов.

Показателите за финансовата самостоятелност са: дял на собствени приходи, намалени с помощи и дарения от чужбина от общите постъпления, както и покритие на разходите за местни дейности със собствени приходи, намалени с помощи и дарения от чужбина.

Показателите за финансова устойчивост са: бюджетното салдо спрямо общите постъпления, размер на дълга като процент от годишния размер на собствените приходи, намалени с помощи и дарения от чужбина и изравнителната субсидия.

А показателите за ефективност - население на един общински служител и дял на разходите за заплати и осигуровки в общите разходи. В общата формула присъстват и показатели за ефективност и инвестиционна активност.

Общата оценка на общините е въз основа на подреждането им по точки с резултата от средноаритметичната стойност на разглежданите четири групи показатели.

Тежестта на всеки от показателите в общата оценка на общината зависи от особеностите на всеки от тях. В първа група попадат общини с над 80 точки, във втора - между 60 и 79.9 точки, в трета - между 40 и 59.9 точки и в четвърта - под 20 точки.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg