Предлагат проверка на "едно гише" на границата с Турция и Гърция

1761
Предлагат проверка на

© МТИТС

За оптимизиране на транспортния процес и намаляване на загубите за бизнеса е необходимо въвеждане на общи служби за контрол на граничните пунктове България - Турция и Турция - Гърция, както и обща проверка на „едно гише“.

Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев при откриването на 33-то заседание на Генералната асамблея на Съюза на асоциациите за международни автомобилни превози към Организацията за черноморско икономическо сътрудничество, предава пресцентъра на транспортното ведомство.

Основна тема на днешното заседание е улесняването на процедурите за преминаване през граничните преходи между Република България и Република Турция.


Зам.-министър Занчев подчерта в своето изказване, че международният транспорт е изправен пред редица трудности, свързани с преминаване на гранично – пропускателните пунктове.

„Всяко забавяне на границата е свързано с допълнителни разходи и загуба на време, което води до намаляване на ефективността на веригата за доставки“, допълни Занчев.

„Като държава сме предприели редица стъпки за постигане на синхрон със съседните страни при осъществяване на граничния контрол и за улесняване на процедурите, чрез електронна комуникация, която да замени документите на хартиен носител“, коментира още зам.-транспортният министър.

Той акцентира, че по време на Българското председателство България е положила значими усилия за премахване на различията в тълкуването на европейското законодателство, които водят до фрагментиране на пазара.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg