Преференциален японски заем за България

594
Преференциален японски заем за България

С реализацията на новия „Проект за развитие на контейнерните терминали на пристанищата Варна и Бургас” България ще увеличи значително своята конкурентноспособност, като засилените транспортни потоци през страната ни ще й позволят да използва по-успешно своето стратегическо географско положение. Това посочи вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин днес в МВнР на церемонията по подписването и размяната на ноти за предоставяне на заем по линия на Японската правителствена помощ за развитие - ODA, възлизащ на близо 230 млн. евро. От японска страна документите бяха подписани от японския посланик в България Цунехару Такеда.

Новият проект има за цел изграждане и развитие на контейнерните терминали и принадлежащите към тях съоръжения на двете основни морски пристанища Варна-изток и Бургас-запад, с оглед обслужването на нарастващия брой контейнери, както и за въвеждането на ефикасна логистика.

С отпускането на този заем ние завършваме по един успешен начин програмата за подпомагане на България от страна на Япония, той е резултат от отличните отношения между двете страни, отбеляза вицепремиерът. Към 2015 г. се очаква обемът на контейнерния превоз през страната ни да нарасне 4 пъти, каза той, като уточни, че през последните две десетилетия японската помощ за България възлиза на 1.2 млрд. долара. Част от тази помощ са преференциалните заеми от Японската банка за международно сътрудничество насочени към изграждане на важни инфраструктурни проекти в България, на обща стойност около 400 млн. долара. С подписването на новото споразумение ние удвояваме на практика тази сума, заяви още министър Калфин. Той изрази благодарност към японските институции за решението за отпускане на преференциалния заем и открои личните заслуги на японския посланик в България в това отношение.

В своето приветствие посланик Такеда припомни важността на пристанищната инфраструктура за икономическото развитие на Япония – островна страна, бедна на ресурси. Той посочи, че тази инфраструктура ще допринесе за развитието на ефикасен морски транспорт и в България – страна, която е врата на Европейския съюз към Русия и Централна Азия, посредством Черно море.

Посланикът изрази надежда, че новият проект ще допринесе за устойчив икономически растеж на България чрез ефикасно транспортиране на стоки и ще се превърне в един от символите на приятелските отношения между Япония и България.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg