Приоритетите на управляващите са повишаване на доходите и подобряване на бизнесклимата

567
Приоритетите на управляващите са повишаване на доходите и подобряване на бизнесклимата

Основните приоритети на управляващата коалиция през следващите месеци до парламентарните избори са повишаване на доходите и на качеството на живот, подобряване на бизнесклимата и икономически растеж, образование и икономика на знанието, повишаване на качеството на здравните услуги и тяхната ефективност. Това каза на пресконференция по време на разширеното заседание на Политическия съвет на управляващата коалиция днес в Хисаря вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин, цитиран от БТА.

В заседанието на управляващата коалиция участват и министри от кабинета, ръководствата на БСП, НДСВ и ДПС, на парламентарните групи от мнозинството, както и председателите на парламентарни комисии. На заседанието беше подчертано, че партиите от управляващата коалиция имат политическата воля, възможността и самочувствието да поставят някои основни цели в следващата програма, които се простират до 2013 г., когато е краят на следващия политически цикъл в България и краят на настоящия бюджетен цикъл на ЕС, посочи Калфин. По думите му периодът не е избран случайно и този хоризонт и от финансова гледна точка, и от гледна точка на политики има своето обяснение.

Без да се правят претенции, без да има сентенции, че е разработена цялостна програма до 2013 г., целите, които си залагаме за следващата година и половина до следващите избори, ги гледаме именно през тази призма, отбеляза Калфин. Това са цели, които ангажират основни приоритети на държавата в един по-далечен хоризонт, допълни той. Според него до края на мандата на правителството трябва да има ясни резултати по тези приоритети.

Вицепремиерът посочи, че на заседанието на коалицията е било отчетено, че в голямата си част приетото като управленска програма в началото на мандата е изпълнено. За този период брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал над 35 процента, разпределен на човек от населението, богатството на всеки български гражданин се е увеличило най-малко с една трета, посочи Калфин.

Той допълни, че с подобен процент се е увеличило и заплащането, социалните доходи - минималната пенсия, минималната работна заплата, социалните плащания, са нараснали ускорено. Страната ни има много добър икономически растеж, един от най-високите в ЕС, има и чудесен инвестиционен климат, каза Калфин. За последните три години привлечените преки чуждестранни инвестиции са 12.5 милиарда евро, което е над 70 процента от общо привлечените инвестиции в България за последните 19 години, това е повече и от това, което страната ни ще получи за периода до 2013 г. от структурните фондове на ЕС, отбеляза вицепремиерът.

Ивайло Калфин каза, че преди обяд участниците в разширеното заседание на управляващата коалиция са обсъдили повишаването на доходите и качеството на живот. Системата за социално осигуряване има нужда от подобряване, от допълнителна мотивация на всички осигуряващи се да участват в социалното осигуряване, каза Калфин. Той посочи, че системата би могла да изясни функциите на различните осигурители, включително работодатели, лични осигуровки, роля на държавата.

Има конкретни изчисления в Министерството на финансите и конкретни модели, които се предлагат, допълни той. Уточнихме се, че в тази дискусия незабавно, в най-кратък срок, ще привлечем участието и вниманието на социалните партньори - работодателските и синдикалните организации, за да обсъдим тези идеи и евентуално в следващите месеци да предприемем и законодателни мерки за подобряване на ефикасността на осигурителната система, каза още Ивайло Калфин. Заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев отбеляза, че с актуализираната управленска програма управляващата коалиция прави ясна заявка за втори мандат на коалицията в този й състав.

Той каза, че това става след много добър и точен политически анализ. Цонев допълни, че работната група един месец е работила по всички възможни варианти да се реализират тези цели по отношение на възможностите, които дава икономиката ни, възможностите, които получаваме от ЕС, и доста по- разширените възможности на фиска.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg