Приоритетите на управляващите са повишаване на доходите и подобряване на бизнесклимата

609
Приоритетите на управляващите са повишаване на доходите и подобряване на бизнесклимата

Основните приоритети на управляващата коалиция през следващите месеци до парламентарните избори са повишаване на доходите и на качеството на живот, подобряване на бизнесклимата и икономически растеж, образование и икономика на знанието, повишаване на качеството на здравните услуги и тяхната ефективност. Това каза на пресконференция по време на разширеното заседание на Политическия съвет на управляващата коалиция днес в Хисаря вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин, цитиран от БТА.

В заседанието на управляващата коалиция участват и министри от кабинета, ръководствата на БСП, НДСВ и ДПС, на парламентарните групи от мнозинството, както и председателите на парламентарни комисии. На заседанието беше подчертано, че партиите от управляващата коалиция имат политическата воля, възможността и самочувствието да поставят някои основни цели в следващата програма, които се простират до 2013 г., когато е краят на следващия политически цикъл в България и краят на настоящия бюджетен цикъл на ЕС, посочи Калфин. По думите му периодът не е избран случайно и този хоризонт и от финансова гледна точка, и от гледна точка на политики има своето обяснение.

Без да се правят претенции, без да има сентенции, че е разработена цялостна програма до 2013 г., целите, които си залагаме за следващата година и половина до следващите избори, ги гледаме именно през тази призма, отбеляза Калфин. Това са цели, които ангажират основни приоритети на държавата в един по-далечен хоризонт, допълни той. Според него до края на мандата на правителството трябва да има ясни резултати по тези приоритети.

Вицепремиерът посочи, че на заседанието на коалицията е било отчетено, че в голямата си част приетото като управленска програма в началото на мандата е изпълнено. За този период брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал над 35 процента, разпределен на човек от населението, богатството на всеки български гражданин се е увеличило най-малко с една трета, посочи Калфин.

Той допълни, че с подобен процент се е увеличило и заплащането, социалните доходи - минималната пенсия, минималната работна заплата, социалните плащания, са нараснали ускорено. Страната ни има много добър икономически растеж, един от най-високите в ЕС, има и чудесен инвестиционен климат, каза Калфин. За последните три години привлечените преки чуждестранни инвестиции са 12.5 милиарда евро, което е над 70 процента от общо привлечените инвестиции в България за последните 19 години, това е повече и от това, което страната ни ще получи за периода до 2013 г. от структурните фондове на ЕС, отбеляза вицепремиерът.

Ивайло Калфин каза, че преди обяд участниците в разширеното заседание на управляващата коалиция са обсъдили повишаването на доходите и качеството на живот. Системата за социално осигуряване има нужда от подобряване, от допълнителна мотивация на всички осигуряващи се да участват в социалното осигуряване, каза Калфин. Той посочи, че системата би могла да изясни функциите на различните осигурители, включително работодатели, лични осигуровки, роля на държавата.

Има конкретни изчисления в Министерството на финансите и конкретни модели, които се предлагат, допълни той. Уточнихме се, че в тази дискусия незабавно, в най-кратък срок, ще привлечем участието и вниманието на социалните партньори - работодателските и синдикалните организации, за да обсъдим тези идеи и евентуално в следващите месеци да предприемем и законодателни мерки за подобряване на ефикасността на осигурителната система, каза още Ивайло Калфин. Заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев отбеляза, че с актуализираната управленска програма управляващата коалиция прави ясна заявка за втори мандат на коалицията в този й състав.

Той каза, че това става след много добър и точен политически анализ. Цонев допълни, че работната група един месец е работила по всички възможни варианти да се реализират тези цели по отношение на възможностите, които дава икономиката ни, възможностите, които получаваме от ЕС, и доста по- разширените възможности на фиска.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...