Прохаски: Нямаме типичен антикризисен бюджет

634
Прохаски: Нямаме типичен антикризисен бюджет

Бюджет 2010, в който за първи път от десет години е заложен дефицит, е стъпка за запазване на финансовата стабилност на страната, която в дългосрочен план има значение за излизане от кризата, коментира пред БНР икономическият анализатор Георги Прохаски.

„В краткосрочен план в този бюджет няма антикризисни мерки, каквито обикновено предприемат в други страни в условия на криза. В този смисъл той не е типичен антикризисен бюджет, но България е в особена ситуация - във валутен борд сме и очакваме да влезем в еврозоната", заяви той. 

Въпреки че в краткосрочен план запазването на финансовата дисциплина и поддържането на нисък бюджетен дефицит не действа антикризисно, с оглед на дългосрочните цели този бюджет е близък до оптималния в тази ситуация.

Като плюсове на бюджета Прохаски определи запазването на бюджетната стабилност, която според него ще покаже, че заслужаваме да влезем в еврозоната.

Минусите са, че в условия на криза, когато вътрешното потребление и износът са ограничени, би трябвало държавата да ги компенсира с увеличено публично потребление, а подобни мерки отсъстват от бюджета.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg