С 3.1% нараства търговията през 2008 г.

719
С 3.1% нараства търговията през 2008 г.

Приходите от продажби през декември 2008 г. намаляват със 7.9% спрямо съответния месец на предходната година, показват предварителните данни на НСИ.

В търговията на дребно влошената стопанска конюнктура оказва слабовлияние върху индекса на приходите от продажби, в резултат на което отчетенотонамаление е незначително - 0.6%. В търговията с фармацевтични и медицински стоки и в търговията с храни, напитки и тютюневи изделия темповете са положителни и достигат съответно 5.5 и 5.3%.

Увеличение се наблюдава също в неспециализираната търговия с разнообразни стоки - 4.1%, и в търговията с текстил, облекло и обувки - 2.3%.

Влияние върху общия индекс в посока намаление оказват отрицателните темпове в търговията със стоки за домакинството и битова техника - 3.3%, и в търговията на дребно с други стоки - 6.3%, които заедно формират около 50% от обема на приходите.


В търговията на едро е отчетен спад от 8.6%, който се дължи на намалението във всички наблюдавани съставни дейности, като в търговията с хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия то е само 5.1%, докато в търговията със стоки за домакинството е 14.0%.

В търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили намалението достига 12.8% и се формира основно от отрицателните темпове в търговията с автомобили и мотоциклети и в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - съответно 12.5 и 13.4%. Двете дейности имат близки относителни тегла и създават над 97% от обема на приходите.

През декември 2008 г. приходите от продажби нарастват с 3.6% спрямо предходния месец, в резултат на взаимодействието между разнопосочните тенденции, наблюдавани в трите основни търговски дейности.

Търговията на дребно отбелязва ръст от 11.8%, докато в търговията с автомобили и горива е отчетено намаление от 4.5%. Определящо влияние върху стойността на общия индекс обаче оказва положителният темп в търговията на едро - 3.2%, тъй като дейността създава около 70% от приходите за търговския сектор.

За периода януари - декември 2008 г. приходите от продажби нарастват с 3.1% в сравнение със същия период на предходната година вследствие на увеличението, реализирано във всички основни търговски дейности. По-висок ръст от средния е отчетен в търговията с автомобили и горива - 6.5%, и в търговията на дребно - 4.9%. Общият индекс се редуцира от по-ниския положителен темп в търговията на едро - 2.0%.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg