С над 50% расте износът на Бългaрия

579
С над 50% расте износът на Бългaрия

През периода януари - март 2011 г. износът на България за трети страни се е увеличил с 55.9% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 3.7 млрд. лева. Основните търговски партньори на България са Турция, Русия, Сърбия, Република Македония и Китай, които формират 49.1% от износа за трети страни .

Значително нараства износът за ЮАР, Индия, Хърватия и Украйна. Спад е отчетен при износа за Перу, Сирия, Иран, Обединените арабски емирства, Сингапур, Индонезия и Япония .

Вносът на България от трети страни за първите три месеца на 2011 г. се е увеличил с 40.1% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 4.1 млрд. лева.

Най-голям ръст бележи вносът от Казахстан, Обединените арабски емирства, ЮАР, Бразилия, Сингапур и Египет. Най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Канада и Перу.

През март 2011 г. вносът на България от трети страни се увеличава с 26.0% спрямо същия месец на предходната година и достига близо 1.5 млрд. лева.

Външнотърговското салдо на България с трети страни за периода януари - март 2011 г. е отрицателно и достига 463.6 млн. лева. След елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки салдото също е отрицателно и възлиза на 163.5 млн. лева. През март 2011 г. външнотърговското салдо с трети страни е отрицателно и достига 196.6 млн. лева.

Най-голям ръст на износа през първите три месеца на 2011 г. в сравнение със същия период на предходната година е отбелязан в секторите: „Минерални горива, масла и подобни продукти", „Артикули, класифицирани главно според вида на материала", „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход". Спад се наблюдава при износа от сектор „Разнообразни готови продукти".

При вноса от трети страни най-голям ръст е отчетен в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти", а най-нисък - в сектор „Необработени сурови материали, негодни за консумация (изкл. горивата)".

През периода януари - март 2011 г. с трети страни и ЕС са изнесени стоки общо за 9.3 млрд. лв. и спрямо съответния период на предходната година износът се е увеличил с 55.6%. През март 2011 г. общият износ възлиза на 3.3 млрд. лв. и нараства с 49.9% спрямо същия месец на предходната година.

През периода януари - март 2011 г. в страната са внесени стоки общо за 9.8 млрд. лв., или с 29.9% повече спрямо същия период на предходната година .

През март 2011 г. общият внос се увеличава с 19.7% спрямо същия месец на предходната година и достига почти 3.6 млрд. лева.

Общото външнотърговско салдо е отрицателно през периода януари - март 2011 г. и възлиза на 487.5 млн. лв., което е с 1 070.8 млн. лв. по-малко от салдото за първите три месеца на 2010 година (табл. 1.1 и 1.2). След елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки салдото е положително и възлиза на 92.0 млн. лева.

През март 2011 г. общото външнотърговско салдо е отрицателно и възлиза на 236.2 млн. лева. По цени FOB/FOB салдото също е отрицателно и достига 33.2 млн. лева.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg