Съвместна операция "Чисти ръце" започват Прокуратурата и Сметната палата

323
Прокуратурата и Сметната палата ще работят заедно при съмнения за одитни престъпления. Споразумението между двете институции беше скрепено с подписите на главния прокурор Борис Велчев и председателя на Сметната палата Валери Димитров.

Въпреки липсата на подобно споразумение от началото на годината до сега от палатата вече са изпратили 5 сигнала за злоупотреби, информира Нова Телевизия.

Председателят на Сметната палата не пожела да уточни нарушителите, като се позова на следствената тайна. Посочи само, че става дума за счетоводни нарушения при одита на една министрество, звено в съдебната власт и няколко общини.

„При общините става дума най-вече за обществени поръчки, където има съмнения дали наистина там няма правонарушения с ранг на престъпления”, съобщи председателят наСметната палата Валери Димитров. Борис Велчев допълни, че случаите вече са предадени на компетентните звена в прокуратурата. Също като Димитров и той не пожела да уточни подробности по предаданите сигнали, преди проверката по тях да приключи.

„Ще кажем не само колко сигнала са постъпили като количество, но каква е работата свършена по тях. Дали има или не данни за престъплание”, коментира главният прокурор. Иначе с днешното споразумение обвинението и Сметната палата се договориха да провеждат поне два пъти в годината съвместни срещи. Решиха и да определят постоянни екипи, които да поддържат връзка между тях.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg