Система за разкриване на информация ЕКСТРИ стартитра от утре

362

От утре, 19 януари 2007 г., официално стартира интегрираната система за разкриване на информация – ЕКСТРИ, според съобщение на Комисията за финансов надзор.

Чрез системата информация ще могат да разкриват всички публични дружества и емитенти на ценни книжа, с изключение на дружествата със специална инвестиционна цел, договорните фондове и емитентите на общински облигации. Впоследствие кръгът на лицата, ползващи системата, ще се разширява, докато обхване всички поднадзорни на КФН лица, задължени да разкриват информация, съгласно нормативните изисквания.

С въвеждането на ЕКСТРИ ще отпадне нуждата от подаване на документи на хартия до трите институции, тъй като, подписани с универсален електронен подпис формулярите на ЕКСТРИ имат силата на подаваните до момента и подписвани собственоръчно документи.

Предвиден е адаптационен период, през който лицата задължени да разкриват информация чрез системата, могат да представят информация както чрез системата, така и на хартиен и магнитен носител. Този период обхваща времето от официалното стартиране на системата до 30 март 2007 г. включително. След изтичането на този период, подаването на дължимата информация ще става задължително чрез ЕКСТРИ.

За да бъде получен достъп до системата, в БФБ следва да се регистрират електронните подписи на лицата, имащи представителна власт и на тези лица, които по закон или вътрешно-фирмени правила имат право и/или задължение да работят със системата от страна на дружеството, като Изпълнителен директор, Директор за връзки с инвеститорите, Главен счетоводител или друго упълномощено за това лице.

Адресът за достъп до системата чрез Интернет е http://www.extri.bg/

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg