След 6 месеца ще усетим негативите на новите осигуровки?

727
След 6 месеца ще усетим негативите на новите осигуровки?

В бюджета за 2011 г. са заложени 3.6% ръст, но вдигането на осигуровките даже с 2% вече изяжда от този ръст. В бюджета не намираме пари за прилагане на мерките за насърчаване на чуждите инвестиции. Тогава как ще постигнем желания ръст, от който да дойдат парите необходими за всички социални сфери, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Не бива да хвърляме добри пари след лоши пари.

"Когато наливате постоянно в една пробита каца, то ще изтече, а постоянно не може да се налива", каза още той. Министър Трайков обаче не даде отговор на въпроса дали може въобще да не се вдигат осигуровките, да няма завой нагоре. Въпросът е, че сме стигнали до някакво ниво и връщането нагоре не помага за нищо друго освен да се каже: "Добре, вие не се справихте с тези пари, но сега ще ви дадем, защото си ги поискахте".

Основният проблем не е, че сега ще вдигнем осигуровките, ако това се случи, основният проблем ще е след 6 месеца, когато пак ще сме пред същата ситуация, ако системата не се реформира.

Идеята за 3% не е наша, тя е на премиера Бойко Борисов, ние искахме да се възстанови състоянието от миналата година, обясни Тренчев. Според него, логично е финансовият министър Симеон Дянков "да скача", защото той предложил миналата година осигуровките да се намалят, колкото и синдикатите да му обясняваха, че дупката в НОИ става все по-голяма. "Сега не иска да си признае, че е сгрешил", заяви д-р Тренчев.

В момента България е като Кипър, като офшорна зона, посочи Константин Тренчев, въпреки това обаче продължава да няма инвеститори. Според Тренчев сивата икономика не е това, което смущава инвеститорите и с повишаването на стажа тя няма да се увеличи. Сивата икономика е символ на това, че няма държава, допълни той, визирайки митничарските селища, проверявани напоследък.

Тренчев коментира и думите на енергийния министър Трайчо Трайков, който се обяви против вдигането на осигуровките и го посъветва, че е по-добре да каже защо не идват инвеститори у нас. "Както виждате бъдещето време малко ни дойде множко", заяви той. "За последните 20-21 години на толкова министри съм се нагледал, че просто нямам думи", допълни Константин Тренчев.

Източник: БНТ

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Синдикалният Тато
# 0
10:10 | 12 October 2010
"За последните 20-21 години на толкова министри съм се нагледал, че просто нямам думи", допълни Константин Тренчев." А пък на мен ми омръзна да гледам неговата физиономия и да слушам едни и същи популистки глупости!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg