Собственици на фирми не изкарали и лев за 5 г.

1044
Собственици на фирми не изкарали и лев за 5 г.

Проверка на Националната агенция за приходите (НАП) разкри 1.6 млн. лв. разлика между имуществото и доходите на собственик на дискотека по Черноморието.

Физическо лице, което чрез фирмата си е собственик на една от популярните Черноморски дискотеки, проверявани от НАП през лятото, има 12 недвижими имота, съобщиха от НАП. Официално обявените му доходи за последните години са с над 1.6 млн. лв. по-малко от данъчната оценка на имотите, показа започналата от приходните инспектори проверка.

Предвид факта, че пазарните цени на недвижимите имоти са много по-високи от данъчните оценки и това, че в хода на проверката все още не са оценени луксозните превозни средства на лицето, се очаква разликата в имуществото и доходите на съдържателя на дискотеката да се увеличи.

В момента текат ревизии и проверки на 10 фирми, които стопанисват заведения по Черноморието. Общо 110 физически лица, собственици на горните фирми, също се проверяват от НАП. Досега е открито несъответствие между оценката на имуществото и официалните доходи на 68 души.

Най-парадоксалните случаи са свързани с това, че 11 собственици на фирми не са получили нито лев доход в последните 5 години, а едно от лицата има на свое име 11 недвижими имота, други трима по 7. Сред собствениците на дискотеки има и човек, който за периода от 2005 до 2009 г. е подал данъчна декларация само веднъж и то за общ годишен доход от 511 лв.(малко над 42 лв. месечно).

Ревизиите на фирми и граждани, собственици на развлекателни заведения по Черноморието, продължават. Онези физически лица, които не могат да докажат произхода на средствата си, ще бъдат обложени с пълния размер на данъците заедно с лихвите и ще бъдат предадени на прокуратурата за търсене на наказателна отговорност, посочват от НАП.

От агенцията припомнят, че Наказателният кодекс предвижда до 8 години затвор за укриване на данъци в особено големи размери и конфискация на част или цялото имущество.

През изминалия летен сезон НАП подложи на открито данъчно наблюдение близо 80 от най-популярните нощни заведения по Черноморието.

За малко повече от месец "на светло" излязоха близо 4.5 млн. лв. укрит оборот. След проверките всички фирми без изключение увеличиха месечните си вноски по ДДС в бюджета със средно 50 процента.

"Поели сме ангажимент да доведем докрай тези проверки. Фирмите, собственици на дискотеки, бързо коригираха поведението си, но се оказва, че физическите лица имат огромно имущество и никакви доходи. Струва ми се, че тук освен ревизионни актове, ще има и наказателни производства", коментира по повод течащите проверки изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg