Станишев: Решенията, които взехме, не са подчинени на политически интереси

457
Станишев: Решенията, които взехме, не са подчинени на политически интереси

Решенията, които взехме на разширеното заседание на управляващата коалиция, не са подчинени на политически интереси или баланс в коалицията. В основата им е единствено функционалната полезност. Така министър-председателят Сергей Станишев обобщи двудневните дискусии в „Катарино”, на които бяха обсъдени и приети мерки за подобряване на усвояването на европейските фондове, изпълнението на показателите за напредък в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност, реформата в МВР, в системата на здравеопазване, социалната политика и макрорамката на бюджет 2009.

На съвместна пресконференция с лидерите на НДСВ Симеон Сакскобургготски и на ДПС Ахмед Доган министър-председателят посочи, че срещата е приключила с конкретни решения и ангажименти, които показват ясната отговорност на управляващата коалиция пред страната и пред нейните граждани.

Като много важен премиерът определи дебатът по усвояването на еврофондовете, съобщи от правителствената информационна служба. Конструктивен дебат беше проведен и по отношение на промените в системата на МВР, посочи Сергей Станишев.

Премиерът Станишев подробно се спря и на решенията в социалната сфера и по отношение промяната на модела на публичното здравеопазване. Той подчерта, че целта е да се осигури по-добър живот на българските граждани. Мерките в социалната политика са насочени преди всичко към пенсионерите и подкрепата на децата и отговорното родителство. Реформата в здравеопазването цели да бъдат защитени интересите на пациентите и да бъде гарантирана тяхната сигурност чрез определянето на задължителни национални стандарти за качество, демонополизиране на здравното осигуряване и увеличаване на финансирането на здравната система.

Премиерът Станишев определи социалноосигурителните вноски и здравната реформа като част от общата политика на правителството, която балансира стимулите за икономическо развитие и социалния характер на българската държава.

От 1 януари 2009 г. вноската за фонд „Пенсии” ще бъде 30 на сто. От нея държавата ще поеме 12%, работодателят 10%, а работникът – 8 на сто. Това е сериозен механизъм за изсветляване на доходите и гарантиране на бъдещите пенсионери след години, каза министър-председателят.

Понякога се намеква, че има несъвместимост между либералната икономиката и съвременната социална политика. Това не отговаря на истината, подчерта лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски. Според него и двете идеи действат по позитивен начин в модерното общество. Сакскобургготски допълни, че устойчивостта на коалицията е доказана с факта, че дебатите са протекли на надпартийно ниво.

Оценката на председателя на ДПС Ахмед Доган е, че в „Катарино” коалицията е направила опит „да получи политически катарзис от гледна точка на съпреживяване на общата отговорност и има обща воля да довърши мандата”. Продължавам да съм респектиран от дискусиите, които се водиха и в Хисар, и тук, и най-вече от политическата зрялост на коалицията, заяви Доган.

Снимка: Правителствена инфолмационна служба

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg