Стартира първият Международен форум за биоенергия у нас

439
Зам.-министърът на земеделието и горите Димитър Пейчев откри 1-ви Международен форум за биоенергия в Националния дворец на културата. Той се провежда под егидата на Министерство на икономиката и енергетиката, Министерство на околната среда и водите и Министерство на земеделието и горите.

Зам.- министър Пейчев подчерта, че по линия на Първи стълб на Общата селскостопанска политика са определени общите правила за схемите за директно подпомагане на земеделски производители за производство на енергийни култури. Плащанията са пряко обвързани с обема и крайната реализация на произведената земеделска продукция.

Те покриват всички видове земеделски култури, при условие, че са предназначени основно за производство на биогорива. Предвижда се помощ в размер на 45 евро за хектар за производство на растителна суровина за максимум 2 милиона хектара за всички държави-членки на Европейския съюз, посочи зам.-министър Пейчев.

В три от мерките от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. са заложени възможности за инвестиции за преработка на растителна и животинска първична и вторична биомаса. Това ще става чрез мерките “Диверсификация в неземеделски дейности”, “Помощ за създаване и развитие на не-земеделски бизнес” и “Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”.

По време на форума зам.-министър Пейчев съобщи, че предстои да се изгради звено към Министерство на земеделието и горите, което да отговаря за производството на биомасата и биогоривата у нас.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg