Стартираха националните преговори по проблемите на спешната медицинска помощ

376
Стартираха националните преговори по проблемите на спешната медицинска помощ

Национални преговори по проблемите на спешната медицинска помощ започнаха на проведеното днес, 19 юли, заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването. Те бяха инициирани от министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски през миналата седмица за цялостно решаване на социалните проблеми в системата на спешната помощ. Преговорите се водят в контекста на бюджетната процедура за 2008 г.

В Отрасловия съвет участват представители на МЗ, на представителните организации на работните и служителите и на работодателските организации. Председател на съвета е заместник-министърът на здравеопазването д-р Матей Матеев.

Участниците в заседанието взеха решение да бъде сформирана работна група към Отрасловия съвет, която трябва да обобщи проблемите в спешната медицинска помощ и да представи изводите и направените предложения за консенсусни решения за дискусия в съвета. Срокът за нейната работа е краят на август.

На заседанието днес МЗ представи на социалните партньори анализ на финансовото състояние на центровете за спешна медицинска помощ в страната. Отчетено бе, че в бюджета на МЗ за 2007 г. за разходи за ЦСМП са осигурени 59,5 млн. лв., което представлява ръст от 15% спрямо 2006 г. Посочено бе, че утвърдената численост на работещите в центровете е 7581 души, като заетите щатни места са 7042, а вакантните са 539. Средствата за работни заплати в системата на спешната медицинска помощ са увеличени с 4,5 млн. лв. тази година, или ръст от 32% спрямо Закона за държавния бюджет за миналата година.

Средната брутна работа заплата в ЦСМП се е увеличила от 364 лв. на 403 лв., сочат справките. От 1 юли 2007 г. работещите в центровете получават 10% увеличение на заплатите, като това е второто увеличение през тази година – след увеличението от 20% на най-ниските заплати от 1 януари.

На заседанието бяха обсъдени и проблемите в организацията на работа в центровете за спешна медицинска помощ, свързани с нормативните промени относно намаленото работно време и осигуряването на дежурства от спешните екипи. Социалните партньори се ангажираха да търсят законови възможности за облекчаване на работния режим и създаване на оптимални условия за работа на дежурните екипи.

Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество реши да бъде открита процедура за сключване на анекс към Колективния трудов договор в отрасъл здравеопазване.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg