Ставаме сътрудници с Израел в областта на социалната сигурност

403
Ставаме сътрудници с Израел в областта на социалната сигурност

България и Израел ще си сътрудничат в областта на социалната сигурност. След приключилата среща между президентите Георги Първанов и Шимон Перес днес бяха подписани двустранни документи.

В присъствието на двамата президенти, от българска страна министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова подписа Спогодба за социална сигурност между България и Израел. Това е първият международен договор между двете държави в областта на социалната сигурност, каза министър Масларова след подписването на спогодбата.

По нейните думи документът ще засегне около 10-12 хиляди български евреи с право да работят в Израел. Спогодбата се основава на еднаквото третиране на гражданите от двете държави в областта на социалната сигурност.

Документът регламентира от коя от двете държави едно лице следва да ползва социална защита. Като общ принцип е възприето прилагането на законодателството на договарящата страна, на чиято територия лицето упражнява трудовата си дейност.

Ако лицето упражнява трудовата си дейност на територията на двете държави, то към него се прилага законодателството на държавата, в която пребивава. За определяне на размера на пенсиите от българската страна се възприема принципът на прякото изчисление.

Във връзка с покритите от спогодбата медицински грижи е предвидено разходите за оказана спешна медицинска помощ да са за сметка на институцията на страната, на чиято територия се е случила трудовата злополука или професионално заболяване.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg