"Свързваме двата края" - сочат близо 66% от българските домакинства

340

"Свързваме двата края" - това твърдение описва най-добре финансовото състояние на българските домакинства според 65,8 на сто от анкетираните от Националния статистически институт. Данните са от представително наблюдение на НСИ за април тази година, в което са анкетирани лица над 16 години, информира БТА.

Близо 72 на сто от участниците в наблюдението са посочили като съвсем невероятно през следващите две години да си купят кола, над 85 на сто не планират за същия период да си купят или построят ново жилище. Малко над 62 на сто определят като невероятно да си обновят жилищата през следващите 12 месеца.

Според 35,6 на сто сегашните потребителски цени са се повишили твърде много спрямо тези преди една година. За 45,3 на сто песимистични остават и прогнозите за движението на цените за следващите 12 месеца. За същия период близо 50,8 на сто не очакват промяна във финансовото състояние на домакинствата.

Над 42 на сто от анкетираните посочват, че сегашната икономическа ситуация е много неблагоприятна за спестяване. Около 66 на сто не виждат перспектива за това и през следващите 12 месеца. Като цяло през април 2007 г. показателят на "доверие на потребителите" се покачва със 7,8 пункта спрямо януарското си равнище, като при градското население увеличението е 9,1 пункта, а при селското - 5,4 пункта.

Мненията на потребителите относно настъпилите промени във финансовото състояние на домакинствата през последните дванадесет месеца, а така също и очакванията им за следващите дванадесет месеца, са по-благоприятни, като балансовите показатели нарастват спрямо предходното (януарско) наблюдение съответно с 3,4 пункта и с 11,6 пункта.

През април се подобрява и общата балансова оценка за бюджета на домакинствата (с 4,2 пункта), като това подобрение е по-силно изразено при селското население. Общо като относителен дял намаляват "затъващите в дългове" (с 2 пункта) и "свързващите двата края" (с 2,1 пункта) за сметка на тези, които "спестяват малко" (увеличение с 3,7 пункта).

В сравнение с изразените мнения от преди три месеца, априлското наблюдение показва и по-благоприятни оценки за общата икономическа ситуация в страната, както по отношение на настоящото й развитие, така и в перспектива за следващите дванадесет месеца.

Последната анкета на НСИ регистрира също повишени очаквания на потребителите относно спестяванията и намеренията за покупки на предмети с дълготрайна употреба през следващите дванадесет месеца. Положителни са промените и в стойностите на балансовите показатели свързани с "разходите за подобрения в дома през следващите дванадесет месеца" и с "покупката на кола през следващите две години".

Същевременно анкетираните продължават да смятат, че потребителските цени се покачват, като тази тенденция се забелязва от юли 2006 година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg