В първите дни на новата година ще има решение по ОВОС за строителството на автомагистрала "Струма"

563
В първите дни на новата година ще има решение по ОВОС за строителството на автомагистрала

Очаква се строителството на 67-километровата отсечка от автомагистрала "Марица" да започне към средата на 2008 г. и до края на 2009 г. то да завърши, каза днес Веселин Георгиев, изпълнителен директор на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура", при официалното представяне на Оперативна програма "Транспорт" 2007 - 2013 г. в хотел "Шератон".

Георгиев уточни, че е изработен техническият проект на магистралата, утвърдени са плановете и на 100 процента са приключили отчуждителните мероприятия. Проектът има утвърдена апликационна форма в управляващия орган на оперативната програма - дирекция "Координация на програми и проекти" в Министерството на транспорта, и се очаква строителството да завърши до края на 2009 г.

Индикативната стойност на проекта автомагистрала "Марица" е 208 млн. евро.

Това е много важен проект от пътната ни инфраструктура и единственият, който се изпълнява и ще бъде предаден навреме, така че да не се затрудни трафика по тази важна пътна артерия, коментира Георгиев.

До края на годината или до първата десетдневка на януари ще има решение и то положително по Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) и за строителството на автомагистрала "Струма", един от големите пътни проекти, които
ще бъдат реализирани по програмата. Ще бъдат построени 138 км път, за което ще се похарчат 600 млн. евро.

Идеята за изграждането на магистралата, която да свърже западната ни граница с територията на Гърция, съществува още от 1975 г. Поради много причини, най-важни от които са екологичните и Кресненското дефиле, до момента са изградени едва 19 километра, заяви изпълнителният директор на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура". Този проблем според него би могъл да се реши чрез строителството на тунели и виадукти.

Убеден съм, че от август следващата година строителството на "Струма" ще започне, каза Георгиев.

За строителство на пътища по оперативна програма "Транспорт" са предвидени 989.59 млн. евро, което представлява почти 50 процента от общия бюджет на програмата. Проектите, които са над 50 млн. евро, трябва да бъдат одобрявани от Брюксел. По програмата ще бъдат построени 321.5 км автомагистрали и 69 км първокласни пътища, уточни Веселин Георгиев.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg