Васил Велев: Липсата на работна ръка дърпа икономиката назад

3427
Васил Велев: Липсата на работна ръка дърпа икономиката назад

За нас е абсолютно еднозначен факът, че за насърчаване на растежа отговорът се крие в недостига на човешки ресурс. Навсякъде се наблюдава проблем при намирането на работна ръка, дори и в държавната администрация.

Това каза Васил Велев, председател на УС на АИКБ. Той взе участие в панел Икономиката на България във втория ден на Шумът на парите.

Той цитира данни, според които страната са напуснали 16% от трудоспособното население. „Това води до 7% по-нисък БВП. Имаме 220 хил. безработни, от тях повече от половината не могат да правят нищо. Това е заради липсата на образование, както и неграмотността“, коментира Велев.

По думите му 40% от учениците са неграмотни. „Нещата са трагични. Няма сервитьори, камериерки, строители, общи работници. Който не е търсил персонал, той не знае за какъв проблем говорим“, добави председателят на АИКБ.

Велев даде пример с Полша, която има програма, целяща да привлече хора, които имат полски корени. „Ние изнасяме хора и сме ограничили вноса, именно дефицитът е решаващият фактор на растежа. Ако имаме достатъчно работна ръка, щяхме да имаме двоен растеж“, каза той.


По думите на Велев липсата на качествена работна ръка е и причина и страната ни да не може да приема поръчки. „Когато кажем на някой клиент, че не можем до 3 месеца да изпълним дадена поръчка, защото нямаме капацитет, той ще потърси другаде“, коментира експертът.

Той посочи, че образованието е решаващо за решение на въпроса. „Но дори да направим реформа утре, резултатът ще дойде след 5 години, а на нас ни трябва за вчера. Ето защо първите проблеми, които трябва да решим, са образование, ниска квалификация и внос на персонал“, добави Велев.

Според него е необходима програма за по-добро регулиране и орган, който да се бори с бюрокрацията. Това сме го казвали и преди 6 месеца, и преди 3, и сега го казахме, заключи той. 

Спонсори на проявата през 2017 г. са Уникредит Булбанк, Алкомет, Адмирал Маркетс, Сирма Груп Холдинг, Amundi Asset Management, iuvo, Интернационал Хотел Казино & Тауър Суитс, Регус България, LG, Mastercard, Garitage Park и Американският университет в България.

Медийни партньори на Шумът на парите' 2017 са Novini.bg, Economic.bg, Broker.bg, списание Икономика, Kaldata.com, Offnews, SmartMoney.bg и Enterprise Europe Network.

Повече информация за лекторите и програмата на събитието може да намерите на https://profit.bg/forum/ или във Facebook

Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите 2017

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

работник
# 0
06:06 | 2 June 2017
не липсата на персонал, а неадекватно ниското заплащане е проблемът
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg