ВСС определи като допустимо второто искане за отстраняване на Иван Гешев

728
ВСС определи като допустимо второто искане за отстраняване на Иван Гешев

© Стопкадър/Прокуратура на Р България

С 19 гласа "за" ВСС определи като допустимо второто искане за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

Заседанието се председателстваше от служебния правосъден министър Крум Зарков.

Искането беше внесено от четирима членове на Прокурорската колегия, според които с употребения на 15 май израз "политически боклук" по отношение на депутатите, Гешев  е уронил престижа на съдебната власт.

Преди да гласуват за редовността на предложението, членовете на ВСС отхвърлиха искането на Иван Гешев за спиране на процедурата, като нито един член на съвета не гласува в подкрепа на искането, съобщи БТА.
 
Пленумът на ВСС прие да обедини двете предложения за отстраняване на главния прокурор в едно производство. До следващото заседание страните по процедурата имат възможност да представят допълнителни искания за доказателства.

В четвъртък Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) отново ще бъде свикан и там ще има точка за разглеждане по същество на обединените две процедури по предложенията за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, обясни пред медиите служебният министър на правосъдието Крум Зарков, цитиран от БТА.

По думите му е отговорност на ВСС да реши спора, което става с решение по същество, а "кога ще са готови да го направят, зависи от тях“.

Във ВСС е постъпило второ предложение за освобождаване на Иван ГешевПричината са действия, които накърняват престижа на съдебната власт


Самият Иван Гешев също присъства на заседанието на ВСС. Той говори за хора, които "искат да изтърбушат съдебната система, да подчинят прокурори, съдии, следователи".

Главният прокурор говори за "тоталитарен преврат, кървави чистки и сталинизъм" в защитната си реч в рамките на процедурата по допустимостта на второто искане за неговото предсрочно освобождаване.

На няколко пъти обвинител №1 спомена партия ГЕРБ и лидера ѝ Бойко Борисов.

"Това прилича на най-лошия възможен вариант за България към този момент. Прилича на опит да се обхване всичко – законодателна, изпълнителна власт, може би скоро ще искат и съдебната система, може би и президента, когото сега нарича с какви ли не имена, което показва, може би, политически морал, защото преди имената бяха други.

Гешев след разпита в СГП: Това е политическа атака срещу съдебната система

Това е моделът, може би, на един бивш министър-председател, за когото народът казва, че, може би, сега всички други тези хора искат и те да имат шкафчета.

Защо не изчакате да видим какво ще стане с тази борба с мафията, която провежда прокуратурата. От 3 години, откакто съм главен прокурор, има дела, които не са се случвали в най-новата ни история. Защо толкова се бърза?", попита реторично Гешев в опит да убеди съдебните кадровици да не дават хода на процедурата по същество, допълва БНР.

Иван Гешев заяви, че ако процедурата по отстраняването му продължи на заседание в понеделник, 12 юни, когато той ще бъде на официално посещение в Брюксел по покана на Европейския парламент,  ще направи всичко възможно полетът да бъде по-късно, за да присъства.

Той добави, че ще представи пред ВСС заплашителното писмо, което е получил след пристигането си от САЩ и други писмени доказателства.
 
БТА припомня, че на 25 май Пленумът на Висшия съдебен съвет откри процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор и допусна събирането на доказателства по предложението от шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС.

То е заради евентуално допуснато тежко нарушение на служебните задължения и е подписано от Георги Кузманов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Светла Бошнакова, Огнян Дамянов и Гергана Мутафова.

 

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Бате радко
# 0
13:06 | 5 June 2023
И тоя и ВСС , боклуци , ооо неразумни юроде срам ме е в чужбина да се нарека българин
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg