Висшият съдебен съвет (ВСС) откри процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор.

"За" гласуваха 14 от членовете на ВСС, четирима бяха "против". Иван Гешев не участва в гласуването, съобщава БТА.

Членът на ВСС Вероника Имова заяви, че е дръзко и недопустимо изказването на Мария Габриел, в което тя посочи, че първото нещо, което ще направи министър на правосъдието, ако тя бъде избрана за премиер, е да започне процедура по предсрочно прекратяване на мандата на Гешев.

Припомняме, че при представянето на приоритетите си в програмата за управление, номинираната за премиер с първия мандат на ГЕР-СДС Мария Габриел заяви:

"Първото, което ще направи министърът на правосъдието в моето правителство, ще е да внесе във Висшия съдебен съвет искане за освобождаване на Иван Гешев заради уронване на престижа на съдебната власт".

Във ВСС е постъпило второ предложение за освобождаване на Иван ГешевПричината са действия, които накърняват престижа на съдебната власт

Междувременно в рамките на изслушването служители от администрацията връчиха на Гешев второто предложение с искане за неговото освобождаване.

По отношение на записа с Йордан Стоев, Гешев заяви, че не е правен от него. И припомни, че е бил даден на негов служител в неделя вечерта.

Адвокатът на Гешев Радостина Томова заяви, че в предложението на шестимата членове няма посочени фактически основания за съществени нарушения от страна на главния прокурор.

Гешев в становище до ВСС: Не съм нарушил служебните си задълженияТой допълва, че не е давал указания на разследващи и израелски експерт не е участвал в разследването на взрива срещу колата му

На 23 май в становище до Висшия съдебен съвет (ВСС) Иван Гешев посочи, че е не е извършил нарушение на служебните си задължения.

Според него, трудно може да бъде разбрано твърдението на шестимата членове на ВСС за извършени от него тежки нарушения.

Става дума за преплитане на правомощията на главния прокурор като отделен държавен орган и тези като административен ръководител на прокуратурата, без да има яснота и конкретика, пише още главният прокурор до ВСС.

Той допълва, че в и искането за отстраняването му са посочени текстове в НПК, които нямат връзка със служебните задължения на главния прокурор.