БАКБ продължава да расте с двуцифрени темпове

3080
БАКБ продължава да расте с двуцифрени темпове

В края на 2020 год. активите на Българо-американска кредитна банка достигнаха 1.87 млрд. лв., което представлява ръст от 11.86%, сравнено с края на 2019 г.

Въпреки сложната икономическа ситуация през годината, белязана от пандемията с COVID-19, банката продължава да разширява кредитния си портфейл. Запазва се тенденцията от последните години на увеличаване дела на кредити за физически лица и диверсифицирано финансиране на корпоративни клиенти и МСП. Постигнатото увеличение от 13.37% за едногодишен период превишава над два пъти средния ръст на банковия пазар по този показател (5.20%). Принос за добрите резултати имат и отпуснатите кредити по програмите за подкрепа на МСП, пострадали от COVID-19.

Привлечените средства на граждани и фирми нарастват чувствително и в двата сегмента, с 12.46%. За разглеждания период, банковата система отбелязва средно 9.99% годишен ръст в привлечените средства.


В края на 2020 год. БАКБ отчита 5.45% ръст на нетните приходи от лихви, въпреки стеснените лихвени маржове и ниските нива на лихвите на банковия пазар.

Резултатът е впечатляващ на фона на средните показатели (спад с 3.52 %) и се дължи преди всичко на увеличаването на приходите от лихви със 2.12% до 47.705 млн. лева. Допълнителен принос за добрите резултати през разглеждания период има постигнатия спад на цената на финансиране. Намалението на разходите за лихви по привлечен ресурс е с 16.27% до 5.997 млн. лв.

БАКБ стартира дигитален портфейл B@CB PayМобилното приложение е част от стратегията за дигитална и зелена банка

БАКБ преодолява успешно промените на пазара на такси и комисионни, като се представя по-добре от пазара, който губи 6.11% от приходите си. Нетният доход от такси и комисионни на БАКБ намалява с едва 3.28 %, благодарение на разширяващата се клиентска база и трансакциите, извършвани през дигиталните канали, които банката фокусирано развива.

Несигурността породена от COVID пандемията, намира отражение в увеличените разходи за обезценки, които прави цялата банкова система. Тези разходи намаляват финансовия резултат, но са своеобразен буфер и гаранция за устойчивото представяне на БАКБ и през следващите периоди.

Нетната печалба на банката е в размер на 11.480 млн. лв. след данъчно облагане, с отчетен еднократно негативен ефект от предоговорени лихви по кредити за периода.

Капиталовата позиция на БАКБ отново запазва положителната си динамика и отчита ръст от 6.46%, спрямо края на 2019г.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg