Банките обръщат все по-голямо внимание на климатичните рискове

928
Банките обръщат все по-голямо внимание на климатичните рискове

© Pixabay

Банките обръщат все по-голямо внимание на социалните и екологичните рискове, когато отпускат кредити на компаниите.

Две трети от банковите институции извършват редовен мониторинг на кредитните си портфейли, за да очертаят възможните рискове, свързани с ефектите върху околата среда, социалните фактори и корпоративното управление. Това показва проучване на Fitch Ratings, цитирано от Kredit.bg. 

За някои от трезорите това означава поемане на бъдещи ангажименти да ограничават кредитирането за определени индустрии, които се приемат за по-рискови, например операторите на частни затвори или производителите на оръжия.

Други пък разчитат на взаимодействието между одитори, поръчители и експерти в областта на устойчивото развитие и комуникациите, които заедно да посочват възможните рискове.


Всичко това попада под общата дефиниция на т. нар. ESG рискове (от англ. Environmental, Social and Governance - "Екологични, социални и управленски").

"ESG мониторингът води до по-ефективно управление на кредитния портфейл, но в същото време банките не са склонни да отказват кредити единствено на база екологични или социални фактори", посочва анализаторът на Fitch Монсур Хюсеин.

Проучването на кредитната агенция, в което участват 182 банки от цял свят, илюстрира нарастващия натиск върху банките от страна на инвеститорите и регулаторите да адресират проблемите, свързани с климатичните промени, както и останалите "нефинансови" рискове.

Според Fitch подобен мониторинг към момента се извършва само от най-големите банки с активи от над 100 млрд. долара.

Някои трезори, като холандската ING Group, предлагат на своите корпоративни клиенти структурирани заеми. При тях условията могат да бъдат много по-благоприятни от стандартните, ако компаниите заложат и постигнат определени цели за устойчиво развитие.

През последните няколко години популярността на този тип финансови продукти нараства с динамични темпове.

Едно от големите предизвикателства за банките е да разработят модели за емпирична оценка, с помощта на които да може да се изчисли с голяма степен на точност как затоплящият се климат, например, би се отразил на способността на даден кредитополучател да изплати задълженията си.

Към момента повечето банки прилагат основно методи за качествена оценка, докато количествените измерители са сравнително слабо разпространени.

Повече по темата можете да прочетете в материала на Kredit.bg

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg