Банките със 194 млн. лв. печалба за два месеца

1793
Банките със 194 млн. лв. печалба за два месеца

© БНБ

През февруари 2017 г. се наблюдава месечен растеж на депозитите, на печалбата и балансовия капитал на банковата система. Ликвидната позиция остава стабилна. През месеца ликвидните активи се увеличават с 3.6% до 30.8 млрд. лв. поради растежа в позицията парични средства и парични салда при БНБ.

Коефициентът на ликвидност, изчисляван по Наредба № 11 на БНБ, се повишава до 38.80%. Спрямо края на януари общите активи на банковата система нарастват с 1.1% до 92.5 млрд. лв.

Позицията пари, парични салда при централни банки и други депозити на виждане бележи растеж с 8%, а делът ѝ в активите достига 21.2%. При инвестициите в дългови и капиталови инструменти се наблюдава намаление на размера с 1.7% и слаб спад на дела им в балансовото число до 14%.

Вземанията от кредитни институции през февруари намаляват, а общият брутен размер на кредитния портфейл (без кредитите и авансите за секторите „централни банки“ и „кредитни институции“) остава почти непроменен (растеж с 0.04%).

Увеличение се наблюдава в кредитирането на домакинствата (с 47 млн. лв.), а намаление – при кредитите за други финансови предприятия (с 13 млн. лв.), сектор „държавно управление“ (с 8 млн. лв.) и нефинансови предприятия (с 4 млн. лв.).

При депозитите в банковата система през месеца е отчетено увеличение с 1.1%, до 78.6 млрд. лв. Депозитите на домакинства нарастват с 0.3%, а тези на нефинансови предприятия – с 1.4%.

С най-голям размер и темп на растеж на месечна база се увеличават депозитите на други финансови предприятия (331 млн. лв., 8.7%).

Към 28 февруари 2017 г. натрупаната печалба на банковата система възлиза на 194 млн. лв. (при 196 млн. лв. за същия период на 2016 г.).

Разходите за обезценка на кредитите и вземанията за първите два месеца на 2017 г. са 98 млн. лв. (при 124 млн. лв. година по-рано).

Собственият капитал в баланса на банковата система в края на февруари 2017 г. е 12.3 млрд. лв. През месеца той е увеличен с 0.7% главно поради растежа на печалбата. 

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...