Банките със 194 млн. лв. печалба за два месеца

1888
Банките със 194 млн. лв. печалба за два месеца

© БНБ

През февруари 2017 г. се наблюдава месечен растеж на депозитите, на печалбата и балансовия капитал на банковата система. Ликвидната позиция остава стабилна. През месеца ликвидните активи се увеличават с 3.6% до 30.8 млрд. лв. поради растежа в позицията парични средства и парични салда при БНБ.

Коефициентът на ликвидност, изчисляван по Наредба № 11 на БНБ, се повишава до 38.80%. Спрямо края на януари общите активи на банковата система нарастват с 1.1% до 92.5 млрд. лв.

Позицията пари, парични салда при централни банки и други депозити на виждане бележи растеж с 8%, а делът ѝ в активите достига 21.2%. При инвестициите в дългови и капиталови инструменти се наблюдава намаление на размера с 1.7% и слаб спад на дела им в балансовото число до 14%.


Вземанията от кредитни институции през февруари намаляват, а общият брутен размер на кредитния портфейл (без кредитите и авансите за секторите „централни банки“ и „кредитни институции“) остава почти непроменен (растеж с 0.04%).

Увеличение се наблюдава в кредитирането на домакинствата (с 47 млн. лв.), а намаление – при кредитите за други финансови предприятия (с 13 млн. лв.), сектор „държавно управление“ (с 8 млн. лв.) и нефинансови предприятия (с 4 млн. лв.).

При депозитите в банковата система през месеца е отчетено увеличение с 1.1%, до 78.6 млрд. лв. Депозитите на домакинства нарастват с 0.3%, а тези на нефинансови предприятия – с 1.4%.

С най-голям размер и темп на растеж на месечна база се увеличават депозитите на други финансови предприятия (331 млн. лв., 8.7%).

Към 28 февруари 2017 г. натрупаната печалба на банковата система възлиза на 194 млн. лв. (при 196 млн. лв. за същия период на 2016 г.).

Разходите за обезценка на кредитите и вземанията за първите два месеца на 2017 г. са 98 млн. лв. (при 124 млн. лв. година по-рано).

Собственият капитал в баланса на банковата система в края на февруари 2017 г. е 12.3 млрд. лв. През месеца той е увеличен с 0.7% главно поради растежа на печалбата. 

Българският бизнес

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg