Броени дни до формирането на новата трета по големина банка у нас

4797
Броени дни до формирането на новата трета по големина банка у нас

Управителният съвет на БНБ взе решение за разрешаване на преобразуването на „СИБАНК“ ЕАД чрез вливане по реда на чл. 262 от Търговския закон в „ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА“ АД.

Разрешението се издава при договорните условия, че „ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА“ АД ще придобие цялото имущество на „СИБАНК“ ЕАД и ще гарантира спазването на надзорните изисквания, установени в приложимата регулаторна рамка, за защита интересите на вложителите и другите кредитори на участващите в преобразуването банки.

Следващата и последна стъпка за финализирането на сделката е вписването в Търговския регистър към Агенцията по вписванията.

Именно след тази дата ще съществува само едно юридическо лица – Обединена българска банка. Новата институция ще е третата по големина на активите си банка в страната.

Справка на Profit.bg показва, че активите на обединената банка ще възлязат на 10.5 млрд. лв., ако се вземат данните от БНБ към 30 септември. В края на януари централната банка ще публикува и актуалните данни за най-големите банки в страната, но според тази справка на пазара все още ще съществуват двете институции – ОББ и СИБАНК, тъй като данните ще са към 31 декември 2017 г.

По размер на активите си, обединената институция ще изпревари Първа инвестиционна банка, която в момента е на трета позиция, и ще остъпва място единствено на Банка ДСК и Уникредит Булбанк, разполагащи с активи за 12.03 и 18.6 млрд. лв. в края на третото тримесечие на 2017 г.

Също така ще бъде увеличен и капиталът на новата банка, като той ще достигне 93.8 млн. лв. спрямо 75.96 млн. лв. към момента. Обединената банка ще носи името Обединена българска Банка, а след финализирането на вливането това ще е третата по големина банка в страната.

Екипът на Profit.bg напомня, че до сделката по придобиването се стигна, след като белгийската финансова група KBC се съгласи да заплати 610 млн. евро за ОББ и Интерлийз.

До момента клиентите на СИБАНК и ОББ бяха обслужвани на две отделни гишета в клоновете на банките, но този факт ще бъде променен след вписването в Търговския регистър.

Белгийската KBC притежава в България и застрахователната компания ДЗИ, която, от своя страна, наскоро постигна споразумение за придобиване на 40% в ОББ-Метлайф Животозастрахователно дружество АД от Метлайф.

По-рано през тази година, като част от придобитите от КВС дружества - ОББ и Интерлийз - КВС (чрез ОББ) придоби 60% от ОББ-Метлайф, които сега ще преминат в ДЗИ. Така ДЗИ придобива 100% от собствеността върху ОББ-Метлайф.

Сделката все още е предмет на регулаторно одобрение и се очаква да бъде приключена през второто тримесечие на 2018 г.

Вследствие на тази сделка КВС ще може да дистрибутира общозастрахователните и животозастрахователните продукти на ДЗИ в банковите клонове на ОББ и по този начин изцяло ще може да приложи своя банко-застрахователен подход на българския пазар, който е един от основните пазари за КВС.

Комбинирано ДЗИ и ОББ-Метлайф ще имат 21% пазарен дял на българския животозастрахователен пазар.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg