Само една промяна в топ 10 на най-големите банки в страната, отчита Profit.bg на база данни от централната ни банка.

Пощенска банка успя да изпревари Обединена Българска България (ОББ) и вече се нарежда на четвърта позиция в класацията. Челната тройка остава без промяна. Лидери продължават да са Уникредит Булбанк и Банка ДСК, управляващи активи за 18.677 млрд. лв. и 12.03 млрд. лв., докато публичната Първа инвестиционна банка е трета с 8.55 млрд. лв.

Активите на Пощенска банка и ОББ вече са над 7 млрд. лв., съответно 7.15 и 7.14 млрд. лв.

В следващите месеци, след окончателното приключване на обединението между ОББ и СИБАНК, ще станем свидетели и на най-голямото разместване сред най-големите банки в страната. Ако вземем днешните данни, то обединената банка, която също ще носи името Обединена Българска банка би се наредила на трета позиция с активи за 10.5 млрд. лв.

Така в България много скоро вече се очаква да има поне 3 банки с подобни активи. А на хоризонта се задават и още няколко сделки, които биха могли да променят още повече картината на банковия пазар у нас.

Кои са останалите банки в топ 10 у нас?

Райфайзенбанк и Сосиете Женерал Експресбанк са останалите две банки с активи за над 6 млрд. лв., респективно 6.8 и 6.2 млрд. лв., изпреварили публичната Централна кооперативна банка (ЦКБ) с 5.2 млрд. лв., както и СИБАНК и Банка Пиреос с 3.3 и 3 млрд. лв. активи.

Именно последната в момента е най-голямата банка в страната, която се очаква да смени собствеността си. За продан по официални данни са още Общинска банка и Виктория.

С активи за над 1 млрд. лв.

Общо 17 от 27-те банки в страната имат активи за над 1 млрд. лв. Тук, освен изброените по-горе банки, попадат още Алианц Банк, Българска банка за развитие, Прокредит Банк, Инвестбанк, Общинска банка, Интернешънъл Асет Банк и Българо-американска кредитна банка.

Ето и какви финансови резултати обявиха от банките в страната към 30 септември: