В деня на банкера – на сигурно място ли държим парите си и кога ще заменим лева с евро? Управителят на Българска народна банка Димитър Радев даде интервю пред bTV.

Радев споделя, че в последните 2 години левът не се е обезценил. И преди 2 г., и сега 2 лева могат да ни купят 1 евро и 2 цента.

„Левът е стабилен, неслучайно правя това сравнение с еврото. Казано по друг начин, бордът е стабилен и имаме много сериозно покритие от валутни резерви“, каза още той.

Според него бъдещото ни влизане в еврозоната и приемането на единната европейска валута – еврото, ще има положителен ефект за икономиката.

„Първоначално валутата ни трябва да влезе във валутния механизъм ERM2, където тя ще остане минимум 2 години. Ние вече сме посочвали, че няма да се възползваме от възможността за плаващ курс на лева в този период и ясно сме заявили, че левът ще остане фиксиран към еврото до неговото приемане в страната ни", казва още Радев.

„Технически ние сме напълно готови, така както и с Шенген, но винаги има политически и икономически фактори, които стоят зад едно подобно решение."

Управителят на централната банка посочи още, че хората могат да бъдат абсолютно спокойни за парите си. Mеждународните кредитни агенции казват, че банките са в много добра позиция, основните показатели са над средните за индустрията, кредитирането се повишава, а с това се стимулира потреблението.

Банкерът сподели и положителната си оценка за Бюджет 2018 г., като добави, че се ръководи от макроикономическата рамка, общата фискална позиция и развитието на дълга ни.

Радев коментира и случая с известния футболист Мартин Петров, като заяви, че вчера от БНБ са дали своите предписания, но това е изолиран случай, по който - заради следствието и банковата тайна, не може да предостави повече информация.

Относно криптовалутите и по-специално биткойна, той каза, че тази тема не трябва да се смесва с темата за дигиталните пари, които банките ще емитират. Тези дигитални пари ще са истински пари, докато биткойнът е спекулативен актив и не трябва да се търси логика в неговите движения, смята Радев.

Всеки, който инвестира или го използва, трябва да знае какъв риск носи, а той е огромен, каза още банкерът. Това не са никакви пари, това е стока, която е обект на спекулация, заяви още той.

Само преди година Радев посочи, че през 2017 г. ще наблюдаваме консолидация на банковия пазар в страната.

Днес той отбеляза, че през настоящата година сме станали свидетели на голяма сделка, визирайки придобиването на ОББ от страна на белгийската KBC, която притежава у нас СИБАНК. Процесът продължава, каза Радев, но когато има новини, те ще бъдат обявени.