"Креди Сюис" планира да набере милиарди капитал

8436

© credit-suisse.com

Швейцарската банка Credit Suisse (Креди Сюис), която е разтърсвана от години от скандали, планира да събере 4 милиарда швейцарски франка (4 милиарда долара) чрез продажба на акции. Същевременно тя ще съкрати хиляди работни места и ще отдели своята инвестиционна банка в опит да се възстанови от серия от тежки загуби, информира Ройтерс.

“План за успех”, така нейният председател Аксел Леман определи стъпките за възстановяването.

През последното тримесечие на годината банката натрупа загуба от 4 милиарда швейцарски франка. Клиентите на свой ред изтеглиха средства през последните седмици с темпове, при които заемодателят наруши някои регулаторни изисквания за ликвидност, информира банката в четвъртък, подчертавайки въздействието върху нейния бизнес на бурните пазарни колебания и бурята в социалните медии.


От Credit Suisse въпреки всичко заявяват, че банката е била стабилна през цялото време.

Саудитската национална банка, най-големият кредитор в Кралството, се ангажира да инвестира до 1,5 милиарда франка в Credit Suisse, за да постигне дялово участие до 9,9%.

Швейцарската банка заяви, че също така цели да отдели своята инвестиционна банка, за да създаде CS First Boston, фокусирана върху консултантските и капиталовите пазари, и се надява да привлече капитал от трети страни и да създаде партньорство с новата Credit Suisse. SNB може също да участва в бъдещо набиране на капитал от Credit Suisse, „което има за цел да подпомогне създаването на независима инвестиционна банка, фокусирана върху консултантски дейности и дейности на капиталовите пазари“, каза саудитският кредитор.

"Креди сюис" планира да намали разходите си с около 15 процента до 2025 г., което се равнява на 2,50 милиарда швейцарски франка (2,53 милиарда долара). Втората по големина швейцарска банка обяви, че вече е в ход "намаляване на броя на служителите" с около 5 процента. Това означава, че ще бъдат съкратени около 2700 души, отбелязва АП.

Главният изпълнителен директор на "Креди сюис" Улрих Кьорнер обяви, че това е "исторически момент" за банката. Той беше назначен на поста на 1 август и натоварен със задачата да намали разходите на финансовата институция, за да може тя да се възстанови от серията скандали, отбелязва Ройтерс.

В края на юни швейцарската финансова институция беше осъдена от Федералния наказателен съд на страната да плати глоба от 2 милиона швейцарски франка по съдебен процес за пране на пари на българската мафия.

Банката е призната за виновна в нарушаване на корпоративната отговорност във връзка с пране на пари през периода от юли 2007 г. до декември 2008 г., с утежняващи вината обстоятелства. Пропуските на "Креди сюис" са позволили на престъпната организация да прехвърли част от вложените средства, констатира съдът.

Колко далеч е Без паника, отговарят експертите

Някога символ на швейцарската надеждност, репутацията на банката беше опетнена от поредица от скандали, включително безпрецедентно съдебно преследване у дома, включващо пране на пари за престъпна банда. Сега тя трябва да се обнови след поредица от скъпоструващи и подкопаващи морала грешки, които предизвикаха цялостна смяна на ръководството, спиране на изплащането на дивиденти и спешно преосмисляне на бъдещето.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg