Монета за 150-ата годишнина на мост на Колю Фичето пусна БНБ

5325
Монета за 150-ата годишнина на мост на Колю Фичето пусна БНБ

© БНБ

Българската народна банка представи възпоменателна сребърна монета, посветена на 150-ата годишнина от построяването на прочутия мост на Колю Фичето над река Янтра, намиращ се в близост до град Бяла.

Монетата е с номинал от 10 лева, като официално ще влезе в обращение на 27 ноември тази година, съобщават от БНБ.

Паричката е с диаметър 38.61 мм и тежи 23.33 грама, като е изработена от сребро с проба 925/100.

Тиражът е ограничен до едва 3 хил. броя, което превръща монетата в добра находка за всички колекционери, които могат да я закупят на касите на БНБ на цена от 66 лева.

На лицевата страна на монетата има детайл от украсата на моста; околовръст надпис „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“, като вляво е емблемата на Българската народна банка с годината „1879“ върху лентата, а вдясно на два реда е изписано „10 ЛЕВА“ и най-долу – годината на емисията „2017“. 

На обратната страна на монетата има изображение на моста и околовръст надпис на два реда „150 ГОДИНИ ОТ ПОСТРОЯВАНЕТО НА МОСТА КРАЙ БЯЛА“.

Автор на художествения проект е Ваня Димитрова-Хаджигаева.

Вижте какви монети ще отсече БНБ през следващите три годиниПрез следващите 3 години Българската народна банка ще отсече 14 възпоменателни монети в чест на българската история, бит и култура

Беленският мост е сводов мост, разположен над река Янтра на 1 км от град Бяла (област Русе), чието име мостът носи. Той е построен от Колю Фичето и се смята за постижение на българското възрожденско инженерно-строително и архитектурно изкуство.

Работата по него започва през 1865 г. и завършва през 1867 г. Построен е по заповед на Мидхат паша.

За Колю Фичето и Беленския мост Феликс Каниц казва: „И тоя скромен човек в потури и абичка не знае, че с Беленския си мост е построил най-голямата хидравлическа постройка на Балканския полуостров, изключая Цариград. “

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg