Годишната среща на акционерите на Berkshire Hathaway беше белязана от някои носталгични моменти, когато Уорън Бъфет размишляваше върху кончината на дългогодишния си партньор Чарли Мънгър и обмисляше бъдещето на компанията след собствената си смърт.

Бъфет призна, че двамата с Чарли Мънгър със сигурност са пропуснали възможности през годините, но съжаляват само за няколко. "Защо трябва да можем да предвиждаме бъдещето на всеки бизнес в по-голяма степен, отколкото можем да предвидим например какви ще са добивите на пшеница през следващата година?", обясни той.

93-годишният предприемач отговори и на многобройни въпроси на акционерите в Berkshire Hathaway. Обясни защо компанията е продала част от акциите си на Apple и разкри губещ залог на Paramount.

Председателят и главен изпълнителен директор похвали политиката на председателя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл, отбелязва в обобщение на събранието на компанията CNBC. Той нарече Пауъл "много мъдър човек", но допълни, че централната банка се нуждае от помощта на законодателите, за да ограничи нарастващия дефицит на САЩ.

И тази година Уорън Бъфет спази традицията, като сподели своите виждания не само за финансовите основи на многобройните дъщерни дружества и компании от портфейла на Berkshire, но и за пътя към успешния живот.

Грег Ейбъл ще отговаря за инвестиционните решения след ерата на Бъфет

Уорън Бъфет заяви, че определеният от него за наследник Грег Ейбъл ще има последната дума за инвестиционните решения на Berkshire Hathaway, когато Оракулът от Омаха вече няма да е начело на могъщата компания.

"Бих оставил разпределението на капитала на Грег, а той разбира бизнеса изключително добре", заяви Бъфет пред пълна зала с акционери на годишната среща на Berkshire.

61-годишният Ейбъл стана известен като наследник на Бъфет през 2021 г., след като Чарли Мънгър неволно направи разкритие по време на срещата на акционерите. Ейбъл отговаряше за голяма част от разрастващата се империя на Berkshire, включително енергетиката, железниците и търговията на дребно, отбелязва CNBC.

"Случвало ми се е да мисля по различен начин, но смятам, че тази отговорност трябва да е на главния изпълнителен директор и каквото той реши, може да бъде полезно", заяви Бъфет за бъдещото разпределение на капитала на Berkshire. Предприемачът предложи най-ясния план за приемственост до момента след години на спекулации относно точните роли на топ мениджърите на Berkshire след евентуалния преход.

Грег Ейбъл, който сега е на 61 години, в момента отговаря за всички незастрахователни бизнеси на Berkshire, които варират от строителни материали до химикали, обувки и бонбони.

За разлика от основателя на компанията, той избягва светлината на прожекторите и е напълно сигурно, че няма да се появява в толкова много телевизионни предавания като Бъфет. Очаква се да бъде практичен мениджър в Berkshire и да се държи съвсем различно от безгрижния Бъфет.

Грег Ейбъл е базиран в Де Мойн, Айова, на няколко часа с кола от централата на Berkshire в Омаха. Роден и израснал в канадските прерии, започва кариерата си като счетоводител.

На 30 години напуска офиса на Pricewaterhouse Coopers в Сан Франциско в началото на 90-те, за да се присъедини към един от клиентите си, компания за производство на електроенергия от Омаха - CalEnergy.

Няколко години по-късно CalEnergy купува британската Northern Electric в Англия. Ейбъл е изпратен отвъд океана, за да управлява новопридобитото дружество.

През 1999 г. се връща в САЩ като президент на компания, която сега се нарича MidAmerican Energy, базирана в Де Мойн. Акционерът Скот е приятел на Бъфет и член на борда на директорите на Berkshire, затова го пита дали би обмислил да инвестира в компанията.

Бъфет отпуска около 2 милиарда долара в акции и излиза от сделката с приблизително 75% дял, разказва WSJ.

Скоро името на Ейбъл започва да се появява заедно с това на Сокол (който почина през 2021 г.) в годишните писма на Бъфет към акционерите. През 2002 г. Бъфет прави комплимент и на двамата, наричайки ги способни мениджъри, които умеят да сключват сделки.

Getty Images

За първото тримесечие на годината паричните средства на Berkshire достигнаха почти 189 млрд. долара, докато гигантският портфейл от акции на компанията е на стойност 860 млрд. долара.

Макар Бъфет да беше ясен, че Ейбъл ще поеме поста на главен изпълнителен директор, по време на отчета в събота все още имаше въпроси относно това кой ще контролира портфейла от публични акции на Berkshire, допълва CNBC.

Мениджърите по инвестиции в Berkshire, Тод Комбс и Тед Уешлър, и двамата бивши мениджъри на хедж фондове, помагат на Бъфет да управлява малка част от портфейла от акции (около 10%) през последното десетилетие.

Имаше спекулации, че те могат да поемат тази част от ролята на главен изпълнителен директор на Berkshire, когато той вече не е в състояние да я изпълнява. Но от последните коментари на Бъфет изглежда, че Ейбъл ще взема окончателните решения за разпределението на целия капитал, включително за избора на акции.

"Смятам, че главният изпълнителен директор трябва да бъде човек, който може да преценява купуването на предприятия, купуването на акции, правенето на всякакви неща, които могат да се появят в момент, когато никой друг не желае да се движи", каза Бъфет.

"Никога не сме се притеснявали, че ще пропуснем нещо, което не разбираме"

Един от акционерите попита Бъфет за едно от най-фундаменталните решения, които всеки инвеститор може да вземе: кога да купи или продаде дадена инвестиция.

Описанието на процеса, който той и дългогодишният му партньор Чарли Мънгър са прилагали, дава огромна представа за неговата инвестиционна философия.

"Ние с Чарли вземахме решения изключително бързо, но на практика след години обмисляне на параметрите, които биха ни позволили да вземем бързото решение, когато то се появи", каза той.

Обясни, че не е направил значителната си инвестиция в Apple, докато не е почувствал, че напълно разбира поведението на потребителите – разбиране, до което е стигнал, след като е притежава други потребителски бизнеса, както успешни, така и не толкова.

След години на събиране на информация по даден въпрос, казва той, "има нещо, което се появява и свързва цял куп наблюдения, които сте направили, знания, които имате, и след това изкристализира мисълта ви в действие, голямо действие в случая с Apple."

Изводът за инвеститорите: Бъфет не купува никакви инвестиции въз основа на вибрации или импулси. Едва след като установява, че iPhone е "може би най-великият продукт на всички времена", той купува.

Междувременно, никога не се притеснява, че ще пропусне инвестиция, ако тя включва продукт или компания, на които не е посветил изчерпателно проучване.

"Чарли и аз пропуснахме много неща... никога не сме се притеснявали, че ще пропуснем нещо, което не разбираме", допълни Бъфет.

Помислете как искате да звучи собственият ви некролог

Акционерите често питат Бъфет за неговите разсъждения относно добре изживяния живот, но рядко са толкова ясни, колкото един от задалите въпроса тази година:

"Какъв съвет бихте искали да споделите днес, който смятате, че всеки трябва да чуе?"

Бъфет повтори напътствията на Мънгър: Помислете как бихте искали да звучи вашият некролог и започнете да градите живот, който ще ви доведе до това.

Той отбеляза, че живеещите в днешна Америка имат толкова добри шансове да постигнат това, колкото никой друг в световната история.

"Навлизате в най-добрия свят, който някога е съществувал. И искате да намерите хората, с които да го споделите, и дейностите, в които да участвате, които ви подхождат. И ако имате късмет като Чарли и мен, ще намерите това, което ви интересува, докато сте млади. Но ако не ги откриете веднага, продължавайте да търсите."

Бъфет призна, че това може да изисква някои проби и грешки.

"Винаги казвам на студентите: намерете работа, която бихте искали да имате, ако не ви трябва такава. Понякога можете да я намерите много рано, а понякога минавате през различни опити. Но не забравяйте какво всъщност се опитвате да правите."

Независимо през какви изпитания преминавате, да имате предвид как бихте искали да ви запомнят накрая, е най-добрият начин да ви помогне да го постигнете, каза Бъфет.

"Очаквайте трудности по пътя, но ако мислите по този начин, е по-вероятно да стигнете до него.", съветва Бъфет.

Той завърши частта с въпроси и отговори на годишната среща с реплика в типичния си стил.

"Не само се надявам да дойдете следващата година. Надявам се да дойда и аз."

Акционерите изпратиха 93-годишната легенда в инвестирането с бурни аплодисменти и бурни възгласи.