През 2021 г. Уорън Бъфет, председател на Berkshire Hathaway, разкри една от най-продължителните мистерии в корпоративна Америка – той потвърди, че Грег Ейбъл ще го наследи в ролята на главен изпълнителен директор.

Ейбъл, който сега е на 61 години, в момента отговаря за всички незастрахователни бизнеси на Berkshire, които варират от строителни материали до химикали, обувки и бонбони.

„Грег ще бъде по-успешен от мен и ако кажа друго, носът ми ще порасне“, коментира наскоро Бъфет.

93-годишният председател на Berkshire не показва никакво желание да се оттегли. Смъртта на неговия бизнес партньор Чарли Мънгър миналия месец обаче постави светлината на прожекторите върху това, което ще се случи с осмата най-ценна компания в САЩ, когато човекът, който я е изградил вече не е там, пише The Wall Street Journal.

Има ли място за „старите кучета“? Бордът на Бъфет тревожи някои акционериЧарли Мънгър е четвъртият дългогодишен директор на Berkshire Hathaway, починал в рамките на две години

Именно остроумието на Бъфет привлича десетки хиляди хора на годишните срещи на холдинга, а личната му репутация на проницателен инвеститор отваря вратите за необичайно доходоносни сделки.

Ейбъл, за разлика от шефа си, избягва светлината на прожекторите и е сигурно, че няма да се появи в толкова много телевизионни предавания като Бъфет. Очаква се той да бъде по-скоро практичен мениджър на компаниите в рамките на Berkshire и да се държи съвсем различно от на пръв поглед безгрижния Бъфет.

„Berkshire се променя“, коментира Джеймс Шанахан, анализатор във финансовата компания Edward Jones. „През последните 50 години тя беше инвестиционно дружество, а в следващите 50 ще бъде повече като действаща компания, стимулираща ефективността и растежа на приходите.“

Новите милиардери: Наследниците на най-богатите притежават $5,2 трилионаНовите милиардери от тази година са натрупали повече богатство чрез наследство, отколкото чрез предприемачество

Бъфет е главен изпълнителен директор, председател и инвестиционен директор на Berkshire. Когато той напусне, тези задължения ще бъдат разпределени между няколко лица, включително Ейбъл. Двама други заместници, финансовите мениджъри Тед Уешлър и Тод Комбс, се очаква да управляват огромното инвестиционно портфолио, след като Бъфет сдаде поста. Той също даде да се разбере, че синът му Хауърд някой ден ще бъде председател.

След ерата Бъфет-Мънгър: Кой ще наследи империята Berkshire Hathaway Сега вниманието на света е насочено към мениджърите, останали в сянката на двамата емблематични съюзници през последните десетилетия

Човек на числата

Грег Ейбъл е базиран в Де Мойн, Айова, на няколко часа с кола от централата на Berkshire в Омаха. Роден и израснал в канадските прерии, той започва кариерата си като счетоводител.

„Той все още е човек на числата и разбира езика на бизнеса толкова добре, колкото всеки друг“, казва Рон Олсън, дългогодишен директор на Berkshire и партньор в Munger Tolles & Olson, адвокатската кантора, съоснована от покойния Чарли Мънгър. "Той също така обича да продължава да учи."

Ейбъл е на около 30 години, когато напуска офиса на PricewaterhouseCoopers в Сан Франциско в началото на 90-те години, за да се присъедини към един от клиентите си, компания за производство на електроенергия от Омаха - CalEnergy. Главният изпълнителен директор Дейвид Сокол е израснал в Омаха, както и Уолтър Скот, най-големият акционер в компанията.

Няколко години по-късно CalEnergy купува британската Northern Electric в Англия. Сокол изпраща Ейбъл отвъд океана, за да управлява новопридобитото дружество.

На 93: Уорън Бъфет е на върха на играта и издига Berkshire до нови рекордиАкциите на Berkshire достигнаха рекордни стойности благодарение на високата оперативна печалба, което ги превърна в най-голямата нетехнологична компания по пазарна капитализация

През 1999 г. Ейбъл се връща в САЩ като президент на компания, която сега се нарича MidAmerican Energy, базирана в Де Мойн. Акционерът Скот, приятел на Бъфет и член на борда на директорите на Berkshire, пита изпълнителния директор на Berkshire дали би обмислил да инвестира в компанията.

Бъфет отпуска около 2 милиарда долара в акции и излиза от сделката с приблизително 75% дял, разказва WSJ.

Скоро името на Ейбъл започва да се появява заедно с това на Сокол (който почина през 2021 г.) в годишните писма на Бъфет към акционерите. През 2002 г. Бъфет прави комплимент и на двамата, наричайки ги способни мениджъри, които умеят да сключват сделки.

Поглъщането от Berkshire ще даде на компанията (по-късно преименувана на Berkshire Hathaway Energy) нещо повече от одобрението на Бъфет. Докато публично търгуваните комунални услуги често се очаква да върнат повече от половината от печалбите на акционерите под формата на дивиденти от акции, Бъфет отдавна твърди, че неговите компании ще бъдат в по-добра позиция, ако тези пари се вложат в развитието на другите бизнеси на холдинга или в купуване на нови.

Точно това правят Сокол и Ейбъл. Berkshire Hathaway Energy е похарчила около 24 милиарда долара за придобивания и още 94 милиарда долара за капиталови инвестиции от 2000 г. насам, изчислява Шанахан. „Те успяха да задържат печалбите и това е уникално за Berkshire“, казва той.

Дясната ръка на Бъфет за Мъск: Той обича невъзможното, ние – лесната работаПо време на годишната среща на Berkshire Бъфет и Мънъгр бяха щедри на съвети, свързани с управленски практики, избор на кариера и как да се наслаждаваме на животa

Той не е нито Уорън Бъфет, нито някой друг

Много хора около Бъфет смятаха, че Сокол може да е човекът, който в крайна сметка ще поеме поста главен изпълнителен директор. Той обаче подаде оставка през 2011 г. след противоречие относно личните му сделки (по-късно Комисията за ценни книжа и борси го информира, че няма да предприеме действия срещу него).

Наблюдателите започват да се фокусират върху Ейбъл, след като Бъфет го повишава през 2018 г., поставяйки го начело на незастрахователните операции и правейки го заместник-председател и член на борда.

На годишната среща през 2021 г., Мънгър изпуска новината с коментар, уверяващ акционерите, че Ейбъл ще поддържа уникалната култура на компанията.

Какво направи портфейла от акции на Бъфет толкова успешен във времето?Дивидентните акции са в основата на портфолиото на Berkshire Hathaway, което се очаква да генерира около 5,7 милиарда долара в брой тази година

Не е ясно дали ръководителите на корпорациите ще бъдат толкова търпеливи с бъдещия главен изпълнителен директор, колкото бяха с Бъфет. Когато той вече не ръководи компанията, те може да се почувстват упълномощени да настояват за промени, като изплащане на дивидент или продажба на определени бизнеси, посочва WSJ.

Рон Олсън, директорът на Berkshire, казва, че е уверен, че Грег Ейбъл е подходящ за поста главен изпълнителен директор. „Той не е нито Уорън Бъфет, нито някой друг", казва Олсън.

Марк Оман, пенсиониран изпълнителен директор на Wells Fargo, който се запознава с Ейбъл чрез общи приятели, разказва, че той често може да бъде забелязан из родния си град - на панаира в Айова, в любимия си бар или на хокейните мачове на сина си, където е помощник-треньор.

„Ако изобщо го разпознаете, ще забележите колко сдържано се опитва да се държи“, казва той за бъдещия лидер на Berkshire.