Архитект на Berkshire Hathaway, баща, брат, ценен партньор.

Така Уорън Бъфет нарича покойния Чарли Мънгър в първото си годишно писмо до акционерите след смъртта му.

Чарли Мънгър, дясната ръка на Уорън Бъфет, почина в края на ноември миналата година на 99-годишна възраст.

Бъфет отдавна приписва на бизнес партньора си заслугите за оформянето на собственото си мислене по отношение на инвестирането.

В писмото си, цитирано от The Wall Street Journal, прочутият инвеститор от Омаха, Небраска, описва как през 1965 г. Мънгър му препоръчва да добави „прекрасни бизнеси, купени на справедливи цени“ към затруднения текстилен бизнес, върху който Бъфет е поел контрола.

Getty Images

Бъфет, председател и главен изпълнителен директор на Berkshire, пише за щедростта, с която Мънгър се е отнесъл към него. И как от скромния си произход Berkshire се е разраснал до седмата по големина компания в САЩ по пазарна стойност.

„Чарли никога не се е стремял да си приписва заслугите за ролята си на създател, а вместо това остави на мен да получа признанията“, споделя Бъфет. „В известен смисъл връзката ми с него беше донякъде като с по-голям брат, донякъде като с любящ баща. Дори когато знаеше, че е прав, той ми даваше юздите, а когато бърках, той никога - никога - не ми натякваше за грешката ми.“

Бъфет завършва писмото си, предлагайки на акционерите покана за срещата на конгломерата в Омаха, Небраска, където Грег Ейбъл, който ръководи незастрахователния бизнес на Berkshire, и Аджит Джайн, който ръководи застрахователните операции, ще се присъединят към него на сцената. Годишната среща на Berkshire, събитие, което той нарече Уудсток за Капиталисти, е насрочено за 4 май.

Berkshire също така публикува резултатите си за 2023 г., отчитайки печалба от 96,2 милиарда долара, както и рекордно притежание на пари в брой (повече за резултатите на конгломерата – тук).

По отношение бизнеса Бъфет пише в писмото си до акционерите, че огромният размер на Berkshire заедно с увеличената конкуренция от други купувачи е ограничил някогашното изобилие от бизнеси, които би могло да бъдат придобити.

„Остават само няколко компании в тази страна, способни наистина да донесат положителни промени в Berkshire - и те вече са били набелязвани както от нас, така и от други конгломерати“, посочва Бъфет. „Някои можем да оценим; някои не можем. И ако можем, те трябва да са на атрактивни цени.“

Компаниите извън САЩ не предлагат значими възможности за разгръщане на капитала на Berkshire, продължава Бъфет.

„Като цяло нямаме възможност за впечатляващо представяне“, пише той.

Berkshire наскоро разкри, че е намалила солидната си позиция в Apple през четвъртото тримесечие, като е добавила към дяловете си в Chevron и Occidental Petroleum. Компанията запази големите си дялове в Bank of America, American Express и Coca-Cola.

Повечето от тези акции напреднаха през четвъртото тримесечие. Акциите на American Express се повишиха с 26%, Bank of America поскъпна с 23%, Apple спечели 12%, а Coca-Cola добави 5,3%.

Акциите на Occidental и Chevron обаче паднаха съответно с 8% и 12%.

Акциите на Berkshire Class A са се повишили с близо 16% тази година.