Никой равностоен бизнес партньор не е играл втора цигулка по-добре от Чарли Мънгър.

Най-близкият приятел и консултант на Уорън Бъфет от шест десетилетия, милиардерът, заместник-председател на Berkshire Hathaway, почина във вторник на 99-годишна възраст в калифорнийска болница, съобщава The Wall Street Journal.

На публични места, особено пред десетките хиляди присъстващи на годишните събрания на Berkshire, Мънгър винаги е оставял на председателя на компанията Уорън Бъфет мястото под светлината на прожекторите.

Насаме Бъфет, който е на 93 години, често се подчинява на Мънгър, пише WSJ.

През 1971 г. Мънгър убеждава председателя на Berkshire да купи магазините за бонбони See’s на много „по-висока цена, отколкото е свикнал да плаща“, спомня си Бъфет.

See’s ще продължи да генерира около 2 милиарда долара кумулативни приходи за Berkshire през следващите десетилетия.

Мънгър, който винаги е бил очарован от инженерството и технологиите, също така стои зад инвестициите на Berkshire в китайския производител на батерии и електрически превозни средства BYD, и Iscar, израелски производител на металорежещи машини.

Чарли Мънгър е брилянтен инвеститор сам по себе си, посочва WSJ.

Той започва да управлява инвестиционни партньорства през 1962 г. Оттогава до 1969 г. S&P 500 печели средно 5,6% годишно. Възвращаемостта от партньорствата на Бъфет е средно 24,3% годишно. Мънгър се справя още по-добре – със средни годишни печалби от 24,4%.

През 1975 г., малко преди да се присъедини към Berkshire като заместник-председател, Мънгър прекратява своите партньорства. През 14-годишната си история неговите портфейли печелят средно 19,8% годишно; S&P 500 нараства само с 5,2%.

Бъфет и Мънгър инвестират по различен начин.

Първият, под влиянието на своя ментор Бенджамин Греъм, би купил почти всеки бизнес, дори и да е почти мъртъв, стига да е евтин.

Сред тези бизнеси е и самият Berkshire Hathaway, който е западнал производител на текстил, когато Бъфет го купува през 1965 г.

Бъфет превръща Berkshire в холдинг, в който влизат застрахователни и други компании, продължавайки да търси посредствен бизнес на изгодни цени. Вместо това Мънгър се съсредоточава върху страхотни бизнеси на по-високи цени, смятайки, че те ще бъдат компенсирани от потенциала им им да носят пари в бъдеще.

В продължение на години на дискусии Мънгър убеждава партньора си да се промени.

През 2015 г. Бъфет пише, че Мънгър го е научил на следното: „Забравете какво знаете за купуването на справедлив бизнес на страхотни цени; вместо това купувайте прекрасни бизнеси на справедливи цени.“

Berkshire „е построен по плана на Чарли“, добавя Бъфет.

Чарлз Томас Мънгър е роден в Омаха, Небраска, през 1924 г. на Нова година.

Баща му, Алфред, е адвокат; майка му, Флорънс, е домакиня и запалена читателка на книги.

Мънгър завършва математика в Мичиганския университет, след което напуска училище, за да се запише във военновъздушния корпус на армията на САЩ по време на Втората световна война.

Военните първо изпращат Мънгър да учи термодинамика и метеорология в Университета на Ню Мексико и Калифорнийския технологичен институт, след което го изпращат във въздушна база в Ноум, Аляска, където служи като синоптик.

След войната Мънгър убеждава декан в Юридическия факултет на Харвард да го приеме без диплома за колеж.

Той обмисля да се присъедини към адвокатската практика на баща си в Омаха, преди да се установи в Южна Калифорния. Той и няколко партньори в крайна сметка откриват своя собствена адвокатска практика през 1962 г. Днес в кантората, известна като Munger, Tolles & Olson, работят около 200 адвокати.

Първият му брак с Нанси Хъгинс завършва с развод. Той се жени за втората си съпруга Нанси Бари Бортуик през 1956 г. Тя умира през 2010 г. Те имат четири деца заедно и по две от предишните си бракове.

Мънгър се сблъсква с огромна трагедия: през 1955 г. синът му Теди умира от левкемия на 9-годишна възраст.

Мънгър по-късно си спомня как крачи по улиците на Пасадена в сълзи от „загубата на детето си сантиметър по сантиметър“. Повече от шест десетилетия по-късно той все още може да задави от плач при спомена за страданието на сина си.

През 1978 г. хирург прави грешка при операция на катаракта, оставяйки Мънгър сляп с едното око, което по-късно трябва да бъде отстранено хирургически. Инвеститорът отказва да обвини лекаря, като отбелязва, че усложнения настъпват при 5% от тези процедури. За него, както винаги, става дума за числа.

Мънгър сам се учи на Брайл, след което осъзнава, че все още вижда достатъчно добре, за да чете. В крайна сметка той кара собствената си кола, често за ужас на приятелите и семейството си, до началото на 90-те си години.

Животът на Чарли Мънгър: Разорението, смъртта и слепотата не са пречки

Двамата мъже, които ще управляват Berkshire Hathaway, се срещат през 1959 г., когато Мънгър, който вече се е преместил в Лос Анджелис, отива на вечеря в родния си град, на която присъства и Бъфет.

Те вече знаят имената си: Мънгър работи в магазина за хранителни стоки на дядото на Бъфет като момче.
Първата съпруга на Бъфет, Сюзън, спомняйки си тази вечеря, казва през 1998 г.: „Мисля, че Уорън чувстваше, че Чарли е най-умният човек, когото някога е срещал, и мисля, че Чарли чувстваше, че Уорън е най-умният човек, когото някога е срещал.“

Двамата не след дълго стават неразделни, често говорейки по телефона няколко пъти на ден.

Героят на Мънгър е Бенджамин Франклин, на когото се възхищава заради любопитството, изобретателността и остроумието му. Собственият здрав разум, хапливият хумор, патологичната откровеност и пренебрежението към конвенционалната мъдрост прави Мънгър знаменитост сред инвеститорите.

По време на сесиите с въпроси и отговори на годишните събрания на Berkshire Мънгър мълчи, докато Бъфет говори дълго и напоително.

На годишната среща на Berkshire през 2000 г. акционер пита как спекулациите с интернет акции ще се отразят на икономиката. Бъфет отговаря с близо 550 думи. Мънгър изръмжава: „ако смесите екскременти със стафиди, те пак ще останат екскременти“.

Когато акционер пита на срещата през 2004 г. как Berkshire определя заплащането на ръководителите, Бъфет говори повече от пет минути. Мънгър казва: „Предпочитам да хвърля усойница в ризата си, отколкото да наема консултант по заплатите.“

Дясната ръка на Бъфет за Мъск: Той обича невъзможното, ние – лесната работаПо време на годишната среща на Berkshire Бъфет и Мънъгр бяха щедри на съвети, свързани с управленски практики, избор на кариера и как да се наслаждаваме на животa

Когато не споделя светлината на прожекторите с председателя на Berkshire, Мънгер е словоохотлив. На редовни обеди и вечери с приятели и семейство и на годишните срещи на Daily Journal, малка медийна компания, на която е председател, той говори с часове, пише WSJ.

Както отбелязват много приятели, ако направи пауза, за да отпие глътка вода и някой друг започне да говори, Мънгър властно вдигаше показалеца си, за да попречи на другия говорещ да се намеси, преди да успее да преглътне.

Издръжливостта му също е изключителна.

През 2019 г., когато Мънгър е на 95 години, двама репортери на Wall Street Journal се появяват в скромната му къща в Лос Анджелис в 18 часа. Той говори почти без прекъсване почти до полунощ. Няколко пъти след 22 часа репортерите пробват да се изправят, за да си тръгнат; Мънгър им дава знак да седнат обратно.

През август 2023 г., на 99-годишна възраст и използващ предимно инвалидна количка, Мънгър настоя да се присъедини към голямото си семейство, включително над 10 внуци и правнуци, на ежегодното риболовно пътуване, което те правят до Минесота от десетилетия.

По това време Мънгър е „психически дори по-добре, отколкото когато и да било преди“, казва неговият приятел Питър Кауфман, председател на Glenair, производител на аерокосмически части.

Какво направи портфейла от акции на Бъфет толкова успешен във времето?Дивидентните акции са в основата на портфолиото на Berkshire Hathaway, което се очаква да генерира около 5,7 милиарда долара в брой тази година

Доволен от публичната си личност като заядлив помощник на Бъфет, Мънгър натрупва сам собственото си състояние.

Той дарява средства на ралични институции, вариращи от Станфордския университет и болницата Good Samaritan в Лос Анджелис до Planned Parenthood. Той също е любител архитект и живее в къщата, която сам е проектирал през 50-те години на миналия век.

Чарли Мънгър никога не спира да проповядва традиционни добродетели. Две от любимите му думи са „усърдие“ и „хладнокръвие“.

В реч през 2007 г. той казва, че харесва първата дума, защото това означава да работиш усилено по нещо, докато не го реализираш.

Харесва втората дума, „хладнокръвие“, защото отразява неговата философия за инвестиране и за живота. Всеки инвеститор, често казва Мънгър, трябва да може да реагира хладнокръвно на 50% загуба на фондовия пазар на всеки няколко десетилетия.

Мънгър запазва чувството си за хумор до 90-те си години, въпреки че е почти сляп, едва може да ходи, а любимата му съпруга Нанси е починала години по-рано.

През 2016 г. го питат на кого в дългия си живот се чувства най-благодарен.

„На първия съпруг на втората ми жена“, казва Мънгър моментално. „Имах любовта на тази великолепна жена в продължение на 60 години просто защото бях малко по-малко ужасен съпруг от него.“