Когато животът ви се окаже в тежка ситуация, няма нищо лошо в това да пролеете няколко сълзи, но „трябва да преминете през това“, според покойния милиардер Чарли Мънгър.

„Може да плачеш, добре, няма нищо лошо в това, но няма как да се откажеш“, казва Мънгър пред CNBC миналия месец, малко преди смъртта си на 99-годишна възраст.

Споделяйки съветите си за успех и дълголетие, Мънгър посочва, че времената на предизвикателства са неизбежни в живота на всеки човек.

Важното е как се справяш и как след това продължаваш напред, допълва той: „Приеми, че си войник. И ако трябва да ходиш по улиците, плачейки няколко часа на ден като част от победена армия, давай, плачи. Няма как обаче да се откажеш.“

Уорън Бъфет за Чарли Мънгър: Той изучаваше грешките, а не успехите „Много по-добре е да купите прекрасна компания на справедлива цена, отколкото справедлива компания на прекрасна цена. Чарли разбра това рано...

На пръв поглед животът на Мънгър може да изглежда идеален. Той беше успешен адвокат и инвеститор, изключително богат, живя дълъг, привидно щастлив живот. Но неговите битки са тежки: развод на 20 години, слепота на едното око в резултат на неуспешна операция на катаракта и - само две години след развода му - смъртта на 9-годишния му син Теди заради левкемия.

„Плаках през цялото време, когато първото ми дете почина“, споделя Мънгър за CNBC. „Но знаех, че не мога да променя нищо. В онези дни смъртността от детска левкемия беше 100%.”

Животът на Чарли Мънгър: Разорението, смъртта и слепотата не са пречки

Способността ви да се възстановявате от травми, независимо дали в личния ви живот или кариерата, е от съществено значение за вашия успех и щастие в дългосрочен план, казват експертите. „Не мисля, че има по-критично важно умение за успеха от издръжливостта“, казва организационният психолог от Wharton и автор на бестселъри Адам Грант пред CNBC Make It през 2017 г.

Често това може да означава да скърбите правилно или да обработите разочарованието си, преди да продължите напред. Както отбеляза Мънгър, плачът може да бъде здравословен начин да направите това: той буквално ви помага да се освободите от емоционалния стрес чрез отделяне на ендорфини, показват изследванията.

За разлика от това, потискането на тези емоции може да изостри различни психически и физически здравословни проблеми.

„Желязното правило на живота е: Трябва да се бориш“, казва Мънгър. Хората, които могат да съберат силата да продължат - научавайки ценен урок по пътя - е по-вероятно да имат щастлив и успешен живот.

„Това е единствената ви възможност. Не можете да върнете мъртвите, не можете да излекувате умиращото дете. Не можете да направите всичко за всеки“, каза Мънгър. "Трябва да преминете през това."

Повече за Чарли Мънгър тук