Уорън Бъфет е лицето на Berkshire Hathaway от десетилетия, но винаги е казвал, че той и заместник-председателят Чарли Мънгър, управляват компанията като партньори.

Дългогодишният довереник на Бъфет почина във вторник на 99-годишна възраст.

Бъфет приписва на Мънгър това, че го е научил на ключовата инвестиционна философия на Berkshire: „Купувайте прекрасни бизнеси на справедливи цени“.

През 2000 г. Бъфет казва в годишното си писмо до инвеститорите: „Чарли мисли за бизнеса, икономиката и инвестиционните въпроси по-добре от всеки, когото познавам, и аз научих много през годините, като го слушах.“

Следват някои от многото цитати на Бъфет по една от любимите му теми - Чарли Мънгър:

„Чарли и аз сме взаимозаменяеми в бизнес решенията. Разстоянието изобщо не ни пречи: винаги сме смятали, че едно телефонно обаждане е по-продуктивно от едно полудневно заседание на комисия.“ (1982 г.)

„Нашият заместник-председател Чарли Мънгър винаги е наблягал на изучаването на грешките, а не на успехите, както в бизнеса, така и в други аспекти на живота. Той го прави в духа на човек, който казва: Всичко, което искам да знам, е къде ще умра, така че никога да не отида там.“ (1985 г.)

„Много по-добре е да купите прекрасна компания на справедлива цена, отколкото справедлива компания на прекрасна цена. Чарли разбра това рано; аз учех бавно.“ (1989 г.)

Дясната ръка на Бъфет за Мъск: Той обича невъзможното, ние – лесната работаПо време на годишната среща на Berkshire Бъфет и Мънъгр бяха щедри на съвети, свързани с управленски практики, избор на кариера и как да се наслаждаваме на животa

„В Berkshire вярваме в изречението на Чарли – Просто ми кажи лошата новина; добрите новини ще се погрижат за себе си – и това е поведението, което очакваме от нашите мениджъри, когато ни докладват.“ (1995 г.)

„Чарли има бляскава мисъл, удивителна памет и някои твърди мнения. За 56 години никога не сме се карали. Когато се разминаваме в мненията си, Чарли обикновено завършва разговора с думите: Уорън, помисли и ще се съгласиш с мен, защото ти си умен, а аз съм прав.“ (2014 г.)

„С Чарли мислим почти еднакво. Но на мен ми трябва страница, за да обясня нещо, което той обобщава в изречение. Неговата версия, освен това, винаги е по-ясно аргументирана и също така по-изкусно изложена.“ (2022 г.)

Чарли Мънгър, дясната ръка на Уорън Бъфет, почина на 99 годиниКато вицепрезидент на Berkshire Hathaway неговият остър ум завладя поколения инвеститори

Днес инвеститори и изпълнителни директори на едни от най-големите компании също споделят мислите си за наследството на Чарли Мънгър.

Ето техните думи на почит, селектирани от The Wall Street Journal.

Бил Акман, главен изпълнителен директор, Pershing Square Capital Management:

„Като професор по живот, Чарли ни изправи пред най-мощните директни истини и ни научи за характера, психологията, морала, преценката, мъдростта, инвестирането и много други. Той беше хладнокръвен, безстрашен, пример за мъж."

Джим Чанос, президент, Chanos & Co.:

„Трудно е да се мисли за инвеститор, който по-добре да съчетава възвишен интелект с толкова здрав разум. Той наистина ще ни липсва.“

Тим Кук, главен изпълнителен директор, Apple:

„Титан в бизнеса и проницателен наблюдател на света около себе си, Чарли Мънгър помогна за изграждането на американската институция и чрез своята мъдрост и прозрения вдъхнови поколение лидери. Той ще ни липсва много."

Животът на Чарли Мънгър: Разорението, смъртта и слепотата не са пречки

Асват Дамодаран, професор по финанси, Бизнес училище Стърн на Нюйоркския университет:

„В свят, пълен със самореклами и фалшиви пророци, Чарли Мънгър беше фар на здравия разум, давайки дълбоки уроци за инвестиране и живот с прости думи и незаменимо чувство за хумор."

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор, Citigroup:

„Чарли Мънгър беше част от най-великото динамично дуо в нашата индустрия. Той завинаги ще бъде запомнен със своята мъдрост и проницателност."

Джим Грант, редактор, Grant's Interest Rate Observer:

„Шампион по четене, който въпреки че беше с едно виждащо око, беше Божи дар за книгоиздателите. Неговото красноречие беше от силния, безстрашен американски делови тип. Той каза това, което имаше да каже, след което спря да го казва. Помислете за стереотипния професор по английски език в колежа. Мънгър беше полярната противоположност.“

След ерата Бъфет-Мънгър: Кой ще наследи империята Berkshire Hathaway Сега вниманието на света е насочено към мениджърите, останали в сянката на двамата емблематични съюзници през последните десетилетия

Хауърд Маркс, съосновател и съпредседател, Oaktree Capital Management:

„Чарли беше истински учен, изключително добре начетен в голям брой области и използваше аналогии с тях, когато обсъждаше инвестиции. Историята и физическите науки бяха теми от първостепенно значение за него. Имаше много малко неща, за които той не знаеше повече от теб."

Брайън Мойнихан, главен изпълнителен директор на Bank of America:

„Чарли Мънгър беше легендарна фигура в инвестиционната общност и има много хора, които се възползваха много от неговата мъдрост.“

Джеймс Куинси, председател и главен изпълнителен директор на Coca-Cola:

„Чарли беше изключителен; той беше проницателен бизнес ум, чиито иновативни прозрения оставиха незаличима следа и наистина направиха нашия свят по-добър.“

На 93: Уорън Бъфет е на върха на играта и издига Berkshire до нови рекордиАкциите на Berkshire достигнаха рекордни стойности благодарение на високата оперативна печалба, което ги превърна в най-голямата нетехнологична компания по пазарна капитализация

Вивек Рамасвами, кандидат за президент:

„Без съмнение той беше брилянтен човек, но това, което го направи наистина специален, беше неговата смелост.“

Марк Шпицнагел, основател на Universa Investments:

„Мънгър беше пътеводна светлина, която научи едно поколение (или две, или три) инвеститори, включително мен, как да мислят."

Стив Скуери, председател и главен изпълнителен директор, American Express:

„Мислите ми са със семейството на Чарли Мънгър, моя приятел Уорън Бъфет и всички в Berkshire Hathaway – емблематичната компания, която те изградиха заедно. Чарли беше легендарен инвеститор и неговата философия за инвестиране в страхотни бизнеси, които могат да издържат изпитанието на времето, ще бъде продължат да бъдат подражавани за следващите поколения."