Един от отговорите за успеха на милиардера инвеститор Уорън Бъфет е необичайна му способност да избира добри бизнеси. Има и нещо по-подценявано обаче – поскъпване на акциите, изплащащи дивиденти.

Това са акции на компании, които редовно връщат част от печалбата си на акционерите, обикновено под формата на пари в брой.

По-голямата част от компаниите, в които Бъфет инвестира, изплащат дивиденти. Всъщност тази година Berkshire Hathaway се очаква да получи около 5.7 млрд. долара в брой от портфейла си от акции, според анализ на финансовите отчети, проведен от Dow Jones Market Data.

Близо една пета от тези пари ще дойдат от Chevron, която миналата година се превърна в една от най-големите позиции на Berkshire. Производителят на петрол увеличава дивидентите си в продължение на 36 последователни години. Berkshire също се готови да получи повече от 700 милиона долара от Coca-Cola, Apple и Bank of America, повече от половин милиард долара от Kraft Heinz и приблизително 363 милиона долара от American Express, според Dow Jones Market Data.

"Това обича той: дивиденти и обратни изкупувания", казва Тод Финкъл, професор по предприемачество в университета Гонзага и автор на книга за кариерата на Бъфет.

Бъфет се отличи в избора на бизнеси, които са успели да издържат теста на времето през много икономически цикли – и да повишат дивидентите си, коментира Финкъл, цитиран от The Wall Street Journal.

Това едновременно увеличава стойността на портфолиото от акции на Berkshire с течение на времето и добавя към огромната купчина ликвидни средства, които Berkshire може да използва в собствения си бизнес, както и в придобивания и обратно изкупуване на акции.

Компанията е имала 128,6 милиарда долара в брой и парични еквиваленти в края на 2022 г., според последния ѝ отчет.


Шест идеи за инвестиции в акции за начинаещи от Уорън Бъфет От Yahoo Finance посочват няколко идеи, които петият по богатство човек в света дава на тепърва прохождащите играчи на борсата

Инвеститорите ще имат възможност да чуят Бъфет в събота, когато той излиза на сцената в конгресен център в Омаха, Небраска, за да се обърне към хиляди хора, присъстващи на годишната среща на акционерите на Berkshire. Бъфет обикновено засяга различни теми на срещата, включително икономиката, философията си за инвестиране и понякога последните си инвестиции.

Дивидентните акции са привлекателни за много инвеститори, защото предлагат стабилни плащания като облигации и същевременно имат потенциал да осигурят много по-голяма възвръщаемост, ако цената им се повиши. Те се радваха на период на по-добро представяне в началото на 2022 г., когато нервността от инфлацията накара инвеститорите да бягат от по-рисковите части на фондовия пазар.

Но както всичко на пазара на акции, така и дивидентните носят рискове. Възможно е компаниите да намалят или дори да спрат дивидентите си, ако се сблъскат с ликвидна криза.

Това може да доведе до спад на цените на акциите им, тъй като инвеститорите често тълкуват решението на компанията да прекрати дивидентната си програма като знак, че се сблъсква със значителни финансови проблеми.

Дивидентните акции обикновено се представят по-слабо, в моменти когато инвеститорите гравитират повече към сравнително скъпи акции на растежа, какъвто беше случаят тази година.


Топ 15 на инвестиционните гурута за всички времена Успехите им през годините са ги наредили сред най-богатите хора на планетата

За Бъфет дивидентите не са "тайната съставка, но те са част от нея", казва Финкъл.

Например, през 1994 г. Berkshire купува около 400 милиона акции на Coca-Cola, които и в момента притежава, за 1,3 милиарда долара. През същата година Berkshire получава 75 млн. долара парични дивиденти от Coca-Cola.

Бърз скок в 2022 г.: Berkshire получи 704 милиона долара дивиденти от производителя на напитки, а стойността на дела ѝ се оценява на 25 милиарда долара.

"Растежът се случва всяка година, точно толкова сигурно, колкото и рождените дни", казва Бъфет в годишното си писмо до акционерите, публикувано по-рано тази година. "Всичко, което Чарли Мънгър и аз трябваше да правим, беше да осребрим тримесечните дивидентни чекове от Coca-Cola", каза той.

Бъфет добавя в писмото, че той и Мънгър, които са съответно председател и заместник-председател на Berkshire, очакват компанията да продължи да изплаща по-големи дивиденти и в бъдеще. Изглежда имат основателна причина - Coca-Cola заяви през февруари, че е одобрила 61-вото си поредно годишно увеличение на дивидента.

Berkshire реализира по-голямата част от покупките си на акции на American Express през 1995 г. за 1,3 милиарда долара и получи 41 милиона долара дивиденти през същата година. Миналата година делът в компанията беше оценен на 22 млрд. А дивидентите бяха 302 милиона долара.

"Тези печалби от дивиденти, макар и приятни, далеч не са грандиозни", казва Бъфет в писмото си. "Но те носят след себе си и важни печалби в цените на акциите".


Berkshire обаче взе решение да не реинвестира дивидентите, получени от Coca-Cola и American Express, обратно в тези акции. Делът ѝ и в двете компании се е увеличил през годините заради обратните изкупувания.

Въпреки че Бъфет не е коментирал публично защо не е купувал повече акции на Coca-Cola и American Express от 90-те години на миналия век, неговите последователи смятат, че това се дължи на нежеланието да плаща прекалено висока цена за инвестициите си, посочва WSJ.

"За инвеститора твърде високата покупна цена за акциите на отлична компания може да заличи положителните ефекти от последващо десетилетие на благоприятно развитие на бизнеса", пише Бъфет до акционерите на Berkshire през 1983 г.

Книжата на Coca-Cola във вторник завършиха на ниво от 64,01 долара, недалеч от рекордното си затваряне от 64,30 долара, достигнато през 2022 г., и доста над диапазона от 10 до 12 долара, на който се търгуваше през 1994 г.

"Бъфет получи много от тази акция", казва Финкъл.