Компанията Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет е изправена пред сериозни предизвикателства, свързани с високата инфлация, лихвените проценти и продължителните опасения от рецесия.

Въпросът за приемствеността също се изостри, след като бизнес партньорът на Бъфет, Чарли Мънгър, почина на 99-годишна възраст през ноември миналата година, отбелязва в анализ по темата BusinessInsider.

Компанията навлиза в ключов период за смяна на ръководството в недалечно бъдеще, тъй като възрастта на самия Бъфет също напредва – през август той навърши 93 години.

Има ли място за „старите кучета“? Бордът на Бъфет тревожи някои акционериЧарли Мънгър е четвъртият дългогодишен директор на Berkshire Hathaway, починал в рамките на две години

Петима изпълнителни директори на дъщерни дружества на Berkshire разговаряха с BusinessInsider през 2023 г. Те коментираха ползите от опита си в компаниите и това да имаш подкрепата на личност като Уорън Бъфет по време на трудни периоди и кризи. Предложиха и свеж поглед върху Грег Абел, един от най-спряганите за наследник на Уорън Бъфет като главен изпълнителен директор.

Ето основните акценти от мениджърите в компнията за Бъфет, Абел и бъдещето на Berkshire.

1. Пат Игън, главен изпълнителен директор на See's Candies

Бъфет от десетилетия възхвалява See's Candies, като я обявява за своя "бизнес мечта".

"Имаме абсолютна подкрепа, както Уорън заяви в писмото си", казва главният изпълнителен директор Пат Игън.

Според него, Berkshire поставя ясни очаквания към изпълнителните директори на дъщерните си дружества. Компанията на Бъфет изисква от тях да действат почтено, да генерират печалби, без да са алчни, да се грижат за клиентите и служителите си и да избягват вземането на необмислени решения.

Berkshire Hathaway придоби акции на Occidental Petroleum за $588,7 милионаС тези покупки делът на Berkshire в Occidental достига около 27%

Експертът изразява и суперлативите си за Абел, като отбелязва, че заместникът на Бъфет е първия човек, на когото се обажда, когато има нужда от съвет - и рядко се налага да прави второ позвъняване.

"Грег е комбинация от чудесен характер и изключителен интелект", казва Игън и добавяя, че комбинацията от интелигентност и благоприличие на Абел го прави "идеален лидер на Berkshire".

2. Трой Бейдър, главен изпълнителен директор на Dairy Queen

Преди Berkshire да придобие Dairy Queen през 1998 г., веригата за бързо хранене е публична компания, която изпитва натиск от Уолстрийт да постига резултати на всяко тримесечие, каза главният изпълнителен директор.

Под егидата на Berkshire тя успява да се фокусира върху дългосрочния план и да инвестира в модернизиране на дейността си и сега събира плодовете на тези разходи.

Известният сладкодумен вкус на Бъфет и любовта му към Dairy Queen също са голям плюс. "Името на Уорън и факта че той е истински фен на Dairy Queen, наистина помагат на марката", каза Бейдър, отбелязвайки, че връзката с Бъфет прави предложенията на веригата ресторанти по-желани и привлекателни за клиентите.

На 93: Уорън Бъфет е на върха на играта и издига Berkshire до нови рекордиАкциите на Berkshire достигнаха рекордни стойности благодарение на високата оперативна печалба, което ги превърна в най-голямата нетехнологична компания по пазарна капитализация

Ръководителят на Dairy Queen също така похвали острия ум на Абел и желанието му да съдейства във всяка ситуация.

"Грег е винаги на разположение, той действа много бързо и познава аспектите на нашия бизнес. Когато съм имал нужда от Грег, той винаги е бил там."

3. Брад Хамптън, главен изпълнителен директор на Helzberg Diamonds

Бъфет е структурирал Berkshire като децентрализирана мрежа от автономни дъщерни дружества и се доверява на армията си от изпълнителни директори да управляват своите бизнеси, така че той да може да се съсредоточи върху разпределянето на капитали вътре и извън конгломерата си.

"Делегираме пълни права, почти до степен на абдикация", заявява Бъфет в своя "Наръчник на собственика" за акционерите на Berkshire.

Главният изпълнителен директор на Helzberg Diamonds Брад Хамптън оценява високо желанието на Berkshire да упълномощи шефовете на дъщерните си дружества.

Дясната ръка на Бъфет за Мъск: Той обича невъзможното, ние – лесната работаПо време на годишната среща на Berkshire Бъфет и Мънъгр бяха щедри на съвети, свързани с управленски практики, избор на кариера и как да се наслаждаваме на животa

Компанията на Бъфет му дава реални параметри и докато той работи в рамките им и бизнесът му се развива, намесата от централата е минимална.

"Това е уникална ситуация в американския бизнес", казва Хамптън, като отбелязва колко рядко се случва компанията майка да подкрепя дъщерните си дружества с финансиране или насоки.

Хамптън разчита също на съветите и насоките на Абел, за да се справи със сътресенията, предизвикани от пандемията. Всеки месец споделя резултатите на компанията си с Абел и разговарят периодично.

"Това са чудесни, взаимно подкрепящи се отношения", допълва той.

4. Джим Уебър, Brooks Running

През миналия март Абел прекара цял ден в централата на Brooks Running.

Главният изпълнителен директор Джим Уебър и неговият екип запознаха шефа си с тригодишната стратегия на марката и продуктовата линия и го накараха да изпробва някои от обувките им за бягане.

След ерата Бъфет-Мънгър: Кой ще наследи империята Berkshire Hathaway Сега вниманието на света е насочено към мениджърите, останали в сянката на двамата емблематични съюзници през последните десетилетия

"Каква е разликата между Уорън и Грег?" Уебър се шегува: "Грег е по-бърз бегач."

Шефът на Brooks се опитва да провежда две ключови срещи с Абел всяка година, както преди това с Бъфет.

"Безценно е да имаш тяхното внимание", казва Уебър, подчертавайки колко много предприятия са били ръководени от Абел и Бъфет, за да постигнат успех.

"Те са просто изключителни", добавя той, като отбелязва, че Абел разбира какви са целите на Brooks и е приел тяхната стратегия.

5. Карън Горък, Borsheims

Borsheims, единственият бижутериен магазин в родния град на Бъфет – Омаха, извлича огромна полза от славата на Бъфет и Мънгър и от глобалния профил на Berkshire, казва главният изпълнителен директор Карън Горък.

"Уорън и Чарли са създали своя собствена лудост", каза тя пред Insider по време на събитие за акционери ден след годишната среща на Berkshire. "По същество това е коледният сезон в един уикенд", коментира тя значението на годишното събрание за нейния бизнес.

Какво направи портфейла от акции на Бъфет толкова успешен във времето?Дивидентните акции са в основата на портфолиото на Berkshire Hathaway, което се очаква да генерира около 5,7 милиарда долара в брой тази година

Изпълнителният директор изтъква ресурсите, с които разполагат в Berkshire, включително вътрешни системи за технологии, доставки и други бизнес функции. Те могат също така да си партнират с други управители на дъщерни дружества и да се възползват от ресурсите им, отбеляза тя.

Но Borsheims има едно ключово предимство: "Аз съм момиче от Омаха, така че ми е много по-лесно да контактувам с Уорън. Той се намира на три мили оттук, така че мога просто да се кача в колата и да отида дотам, ако искам.", допълва Карън.

Тя споделя изключително позитивното си мнение за Абел и отдадеността му да разбере различните бизнеси на Berkshire. "Грег има страхотна визия и страхотен надзор и му се е наложило да научи много неща", каза тя, като отбелязва, че той е трябвало детайлно да се запознае с търговията на дребно и много други индустрии.

"Имам късмет, че мога да работя с него.", допълва Карън.