За инвеститорите в корпоративна Америка (и не само) краят на 2023 г. беше белязан от загубата на милиардера Чарли Мънгър – дясната ръка на Уорън Бъфет, заместник-председател на Berkshire Hathaway.

Той живя 99 години, оставяйки по време на забележителната си кариера стотици умни, забавни и хапливи прозрения, които често самият Бъфет цитира. Селекция от мъдростта на покойния Чарли Мънгър следва:

"Да бъдеш рационален е морален императив."

"Да знаеш това, което не знаеш, е по-полезно от това да си брилянтен. Не е нужно да си брилянтен, само малко по-мъдър от другите момчета – но за много дълго време.“

"Разпознавайте реалността, дори когато не ви харесва. Особено когато не ви харесва."

"Винаги, когато мислите, че нещо или някой човек съсипва живота ви, знайте, че това сте самите вие. Манталитетът на виктимизация е ужасно изтощителен."

"Прекарайте всеки ден, опитвайки се да бъдете малко по-мъдри, отколкото сте били, когато сте се събудили. Ако живеете достатъчно дълго, ще получите от живота това, което заслужавате."

"През целия си живот не съм срещал мъдри хора, които да не четат постоянно. Ще се учудите колко много чете Уорън, колко много чета аз. Децата ми ми се смеят - мислят, че съм книга с два стърчащи крака."

Уорън Бъфет е чел това: 5 аудиокниги в Spotify, препоръчвани от милиардераЗнанието се трупа като лихва по спестяванията, казва милиардерът

"Нямам голям интерес да уча други хора как да забогатеят."

"Ние наблягаме на разпознаваемото, като прогнозираме как определени хора и компании ще плуват срещу течението. Ние не предвиждаме колебанията в течението."

"Нашата работа е да намерим няколко интелигентни неща, на които да се посветим, а не да сме в крак с всяко проклето нещо на света."

"Големите пари не са в купуването и продажбата, а в чакането."

"Бизнес модел, който разчита на измама, е обречен на провал."

"Търсим кон с шанс за победа 1:2 - който ни изплаща 3:1."

Няма „следващ Уорън Бъфет“: Защо Оракулът от Омаха не може да бъде копиранБъфет успешно смесва финансовата сила и мощ на капитала на компанията със собствената си инвестиционна проницателност

"Няма начин да живееш пълноценен живот, без да правиш много грешки."

"Смятам го за много несправедливо, но капитализмът без провал е като религия без ад."

"Да забравяш грешките си е ужасна грешка, ако се опитваш да подобриш познанието си."

"Добър навик е да тръбиш за провалите си и да мълчиш за успехите си."

Уорън Бъфет за Чарли Мънгър: Той изучаваше грешките, а не успехите „Много по-добре е да купите прекрасна компания на справедлива цена, отколкото справедлива компания на прекрасна цена. Чарли разбра това рано...

"Веднъж изпаднете ли в дългове, адски трудно е да се измъкнете. Не позволявайте дългът по кредитната карта да се пренесе в бъдещето ви. Не можете да платите 18% процента напред."

"Първият шанс да избегнете загуба от глупав заем е като откажете да го вземете. Втори шанс няма."

"Всеки път, когато някой ви предложи нещо с голяма комисионна и проспект от 200 страници, не го купувайте. Понякога ще сгрешите, ако приемете това „правило на Мънгър“, но ще пропуснете много нещастни преживявания."

"Бичите пазари са като да сте патица в езеро, което се издига поради проливен дъжд, започвайки да мислите, че вие се покачвате, а не езерото."

Животът на Чарли Мънгър: Разорението, смъртта и слепотата не са пречки

"Възможностите идват за подготвения ум."

"Опитвам се да се отърва от хора, които винаги отговарят уверено на въпроси, за които нямат реални познания."

"Вярвам в дисциплината да овладееш най-доброто, което други хора някога са измисляли. Не вярвам в това просто да седнеш и да се опиташ да си измислиш всичко. Никой не е толкова умен."

"Покажете ми стимула и аз ще ви покажа резултата"

Какво направи портфейла от акции на Бъфет толкова успешен във времето?Дивидентните акции са в основата на портфолиото на Berkshire Hathaway, което се очаква да генерира около 5,7 милиарда долара в брой тази година

"Трябва да се научите да бъдете последователи, преди да станете лидери."

"Избягвайте да работите директно под ръководството на някого, на когото не се възхищавате и не искате да приличате."

"Ние не обучаваме ръководители. Ние ги намираме. Ако пред вас се изправи връх като Еверест, не е нужно да сте гениални, за да разберете, че е много висок."

"Ако не продължавате да учите, другите ще ви изпреварват. Само с темперамент няма да се справите. Трябва много любопитство... Играта на живота е игра на вечно учене. Поне, ако искате да спечелите."

Съвет №1 на Чарли Мънгър за дълъг и щастлив живот: „Избягвайте лудостта!“Освен предпазливостта, друга черта, която определя живота на Чарли Мънгър, е пестеливостта

"Онези от нас, които са имали голям късмет, са длъжни да връщат на обществото. Дали някой дава много, докато върви напред, както правя аз, или малко и после много, както Уорън планира, е въпрос на лично предпочитание."

"Не забравяйте, че репутацията и почтеността са вашите най-ценни активи и могат да бъдат загубени за миг.“

"Има ли такова нещо като весел песимист? Това съм аз."

"Най-добрата броня на старостта е добре прекараният живот преди нея."

"Всичко, което искам да знам, е къде ще умра, така че никога да не отида там."