Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет намали водещата си позиция в Apple през четвъртото тримесечие. Компанията продаде около 1% от акциите си в технологичния гигант през последните три месеца на 2023 г., оставяйки 5,9% дял в производителя на iPhone на стойност около 167 млрд. долара, според Dow Jones Market Data.

Позицията в Apple, държана от компанията на известния инвеститор от Омаха, нарасна до извънредно голям дял от неговия портфейл от акции на стойност над 300 млрд. долара през последните години. А тъй като попътният вятър в платната на технологичния сектор тласна акциите на технологичния гигант нагоре, анализаторите се чудеха колко още ще засилят присъствието си Бъфет и неговите заместници. От края на 2018 г. акциите на Apple са поскъпнали с 367%, докато S&P 500 се е увеличил около два пъти, а на годишното събрание на Berkshire миналата година Бъфет похвали компанията, като заяви, че "това е по-добър бизнес от всички, които притежаваме".

През последните месеци обаче акциите на Apple не са в крак с тези на някои от останалите водещи технологични играчи, като компанията дори загуби короната си в САЩ заради Microsoft. Производителят на iPhone се сблъска с редица предизвикателства, сред които регулаторен контрол върху политиките на App Store, намаляващи продажби в Китай и притеснения на инвеститорите относно перспективите за растеж, а няколко анализатори понижиха рейтинга на акциите му. От началото на годината ценните книжа на Apple са се понижили с повече от 4% през 2024 г.

Рубиконът на Berkshire: Управление на кризи в нова ера след Бъфет и МънгърBerkshire Hathaway е изправена пред сериозни икономически предизвикателства. Въпросът за приемствеността също се изостри след смъртта на Чарли Мънгър и възрастта на Уорън Бъфет


Стивън Чек, главен инвестиционен директор в Check Capital Management, който притежава акции на Berkshire, коментира пред WSJ, че ще следи дали инвестиционния фонд ще продължи да продава акции на компанията:

"Засега това е малка част, но мисля, че продажбата ще продължи“, казва той.

Berkshire също така намали позициите си в HP, като същевременно увеличи дяловете си в Chevron и Occidental Petroleum през четвъртото тримесечие.

Тези движения на инвестиционния фонд на Уорън Бъфет бяха разкрити в сряда следобед в заявление до Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ. Институционалните инвеститори, които управляват поне 100 млн. долара в американски и други видове акции, са длъжни да оповестяват позициите си в края на всяко тримесечие.

Инвеститорите разполагат с 45 дни след края на тримесечието, за да подадат формуляра 13F, така че списъците дават актуален поглед върху портфейлите. Въпреки това много анализатори проучват декларациите на Berkshire, за да разберат как Бъфет и неговите заместници са гледали на пазарите през последните месеци. Сега последователите на Berkshire очакват годишното писмо на Бъфет, което трябва да бъде публикувано на 24 февруари, заедно с годишния отчет на компанията. Това ще бъде първото писмо на Бъфет до акционерите, след като дългогодишният му партньор Чарли Мънгър почина на 28 ноември.

Berkshire Hathaway придоби акции на Occidental Petroleum за $588,7 милионаС тези покупки делът на Berkshire в Occidental достига около 27%


Портфейлът от акции на Berkshire включва големи позиции в известни имена като Bank of America и Coca-Cola, както и Apple. Притежава и редица предприятия, включително застрахователя Geico, BNSF Railway и See's Candies.

Едно затруднение за наблюдателите, които анализират 13F документацията на Berkshire, е, че компанията отбелязва на заглавната страница, че иска поверително третиране от Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) за едно или повече притежания, които е пропуснала в публичния си формуляр. Една от причините, поради които инвеститорите могат да поискат от Комисията по ценните книжа и фондовите борси да запазят даден холдинг в тайна, е, че оповестяването му би разкрило текуща програма за покупка или продажба на ценни книжа.

Компанията вече разкри, че през новата година е увеличила дела си в Occidental. Към 5 февруари Berkshire е имала 28% дял там, според Dow Jones Market Data. Бъфет е похвалил главния изпълнителен директор Вики Холлуб, наричайки я "изключителен мениджър" по време на изказването си на годишната среща на Berkshire през май.

Инвеститорите отдавна спекулират какво ще направи Berkshire с огромния си инвестиционен фонд и ще следят внимателно годишния отчет на компанията за по-обстоен поглед върху дейността ѝ през четвъртото тримесечие. Berkshire завърши третото тримесечие с рекордните 157,2 млрд. долара в парични средства и еквиваленти, което дава на Бъфет и неговите заместници достатъчно огнева мощ, ако се появят привлекателни акции или компании.

Има ли място за „старите кучета“? Бордът на Бъфет тревожи някои акционериЧарли Мънгър е четвъртият дългогодишен директор на Berkshire Hathaway, починал в рамките на две години


Индексът S&P 500 се повиши с 11% през последните три месеца на 2023 г., подкрепен отчасти от намеците на Федералния резерв, че засега може да е приключил с повишаването на лихвените проценти. През 2024 г. широкият американски борсов индекс е нараснал с 4,8%.

Акциите от клас А и клас Б на Berkshire приключиха в сряда с рекордни стойности, като тези от от клас А за първи път затвориха над 600 000 долара. От началото на годината те са се повишили с 11%, докато акциите от клас Б - с 12%.