През изминалата търговска седмица борсовият индекс S&P 500 се върна на рекордни нива за първи път от две години.

Информационните технологии обаче са единственият от 11-те сектора на индекса, за който може да се каже същото.

Дом на Microsoft, Apple и Nvidia, технологичният сектор се възползва от манията по изкуствения интелект, тласкайки по-широкия пазар до рекордно затваряне в пет от последните шест търговски сесии.

S&P 500 се е повишил с 2,5% от началото на 2024 г., докато технологичният сегмент е нараснал с 5,9%.

Останалите 10 сектора се търгуват средно с 15% под историческите си върхове и никой от тях не е поставил нов рекорд през януари. Равнопретегленият S&P 500, който дава еднаква тежест на най-малките и най-големите компании в индекса, се е понижил с 0,3% тази година, посочва The Wall Street Journal.

Ралито на пазара беше много по-широко преди две години, когато 7 други сектора – промишленост, финанси, потребителски стоки, недвижими имоти, здравеопазване, комунални услуги и материали – се присъединиха към технологиите, търгувайки се на нови върхове през двете седмици преди рекорда на S&P 500 през януари 2022 г.

Три важни въпроса за инвеститорите на Уолстрийт през 2024 г.Ралито на фондовия пазар в САЩ се изчерпа, предизвиквайки опасения дали акциите не са се повишили прекалено бързо

Слабото рали е потенциално тревожен знак за някои инвеститори и стратези. Когато само шепа големи акции са отговорни за по-голямата част от печалбите на пазара, той става по-уязвим на спад, ако някои от тези тежки компании се спънат.

Например, ако шест от най-големите технологични акции се върнат към своите 200-дневни пълзящи средни стойности, това ще свали около 5% от S&P 500, според анализ на Bespoke Investment Group. (200-дневната пълзяща средна стойност е широко наблюдаван технически индикатор, използван за измерване на по-дългосрочни ценови тенденции.)

Големите технологични компании доминираха на пазара през по-голямата част от миналата година. През последните седмици на 2023 г. залозите, че Федералният резерв скоро ще започне да намалява лихвените проценти доведоха до „рали на всичко“, повишавайки цените на различни активи - от акции с малка капитализация до злато и облигации.

Инвеститорите очакваха повече от същото през 2024 г., но част от оптимизма изглежда избледнява.

По-горещите от очакваното икономически данни задвижиха доходността на референтните 10-годишни съкровищни облигации отново над 4%. Инвеститорите от своя страна намалиха очакванията си за момента на първото понижение на лихвените проценти, което потенциално ще затрудни изкачването на акциите.

S&P 500 прекъсна 5-дневна печеливша поредица, но завърши седмицата нагореЧаст от пазарната инерция се забави, след като производителят на чипове Intel даде слаба прогноза за продажбите през текущото тримесечие

Всички погледи ще бъдат насочени към срещата на Фед в сряда, когато анализаторите ще търсят сигнали за това кога и доколко централните банкери могат да намалят лихвените проценти.

Месечният доклад за работните места в САЩ в петък ще даде актуални данни за силата на пазара на труда, а отчетите за приходите на Microsoft, Meta Platforms и Amazon.com биха могли да осигурят допълнителна представа за това дали печалбите на пазара могат да бъдат устойчиви.

Междувременно идеята за рецесия е напълно заличена от съзнанието и позиционирането на повечето мениджъри на активи, смята Дейвид Розенберг, президент на Rosenberg Research & Associates. „Има огромна увереност в мекото приземяване, която може би сега граничи със самодоволство“, казва той, цитиран от WSJ.

Съкращения под сянката на AI и рекордни пазарни оценкиВъпреки че много технологични компании достигнаха рекордна капитализация, уволненията продължават и през 2024

Разбира се, големите технологични акции не са единствените, които поставят нови върхове в началото на 2024 г.

Berkshire Hathaway, Visa, McDonald's и Marriott International са сред тези, които се присъединиха към Microsoft, Meta, Alphabet и Nvidia.

Акциите на по-малките компании, от друга страна, до голяма степен пропускат ралито, както показва движението на индекса Russell 2000 – той е с около 20% под рекорда си от ноември 2021 г.

На този фон Кейтлин Фредерик, директор по финансово планиране в Ullmann Wealth Partners, посочва, че акциите с малка капитализация имат повече място за растеж, докато потенциалът на по-големите за такъв сега е по-малък.

Кен Махоуни, главен изпълнителен директор на Mahoney Asset Management, не е съгласен. Той казва пред WSJ, че пазарът може да продължи да напредва, въпреки че е концентриран в лидерството на големите технологични компании.

Историческите данни показват също така, че печалбите раждат печалби.

В предишните 14 случая, когато S&P 500 е поставял нов рекорд за всички времена за първи път от над 12 месеца, ралито е продължило през следващата година в 90% от времето със средна възвръщаемост от 13,9%, като има едно отклонение в средата на 2007 г., според ClearBridge Investments.