Уорън Бъфет имаше добро начало на годината - досега състоянието му се е увеличило с над 16 милиарда долара.

Според индекса на милиардерите на Bloomberg, 93-годишният председател и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway е осмият най-богат човек в света с нетно състояние от 136 млрд. долара.

Той е по-богат от съоснователите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин, чието състояние е съответно 133 млрд. и 126 млрд. долара.

Поглеждайки към пестеливия начин на живот на Бъфет обаче, някои може и да не повярват. Милиардерът все още живее в къщата, която е купил през 50-те години на миналия век и шофира също толкова скромна кола.

"Оракулът от Омаха" предпочита да спестява и увеличава парите си, вместо да ги тегли. Често закусва McDonald's, а когато децата му се раждат, взема бебешки мебели назаем.

BusinessInsider обобщава как Уорън Бъфет харчи – или по-скоро не харчи милиардите си.

Бридж, голф и укулеле

Бъфет обича да играе бридж, понякога над 8 часа седмично, съобщава Washington Post.

Любител е и на голфа, прекарва голяма част от времето си в четене и свири на укулеле – през 2020 г. сподели, че има колекция от 22 такива инструмента. Свири от малък и използва уменията си, за да ухажва първата си съпруга Сюзън, разказа веднъж синът им Питър пред NPR.

Веднъж Бъфет дарява 17 укулеле Hilo на клона на организацията с нестопанска цел Girls Inc в Северна Омаха и се появява на репетицията им за групов урок.

Перлата в короната – Berkshire Hathaway

По-голямата част от нетното състояние на Бъфет е свързана с Berkshire Hathaway – публично търгуван конгломерат, който притежава предприятия като Geico и See's Candies и държи многомилиардни дялове в компании като Apple и Coca-Cola.

Последната декларация на Berkshire показва, че Бъфет притежава около 15,1% от Berkshire - дял, оценен на над 135 млрд. долара. Самият Berkshire Hathaway притежава активи за над 1 трилион долара.

Инвестициите започват от детството

Според Forbes главният изпълнителен директор на Berkshire Hathaway е започнал да трупа богатство, като е инвестирал на фондовия пазар на 11-годишна възраст, а на 13 години е подал първата си данъчна декларация.

Като тийнейджър получава около 175 долара на месец, като разнася вестник Washington Post.

Пoсле компанията му Berkshire Hathaway притежава близо 30% от вестника в продължение на 40 години, докато не се отказва от този дял през 2014 г.

Освен това продава календари, топки за голф втора употреба и марки. На 16 години е натрупал 53 000 долара.

По-голямата част от богатството му обаче идва след 50-ия рожден ден.

Миналата година заплатата му в Berkshire Hathaway е едва 100 000 долара, същата, каквато е била през последните 40 години, и той е възстановил на компанията 50 000 долара, за да покрие отчасти личните си и пощенските разходи.

Компанията е похарчила тройно повече от годишната заплата на Бъфет – 313 595 долара за неговата лична и домашна охрана миналата година.

Най-лошата инвестиция е бензиностанция Sinclair Oil

Най-голямата инвестиционна грешка на Бъфет е бензиностанция Sinclair Oil, която купува през 1951 г. на 21 години със свой приятел.

В крайна сметка той губи инвестираните 2000 долара от общото си нетно богатство от 10 000 долара по това време, съобщава Yahoo Finance, позовавайки се на книгата на Глен Арнолд "Сделките на Уорън Бъфет, том 1: Първите 100 млн. долара".

Два брака, три деца

Бъфет се жени за първата си съпруга Сюзън през 1952 г. Имат три деца: Сюзи, Хауърд и Питър.

Въпреки че със Сюзън остават близки до смъртта ѝ през 2004 г., те живеят разделени от 70-те години на миналия век. През 2006 г. се жени за втори път за Астрид Менкс.

Когато се ражда дъщеря му Сюзи, превръща чекмеджето на скрина в кошарка, в която да спи, според биографията на милиардера от 2008 г. на Роджър Лоуенщайн. За второто си дете, Хауърд, взема назаем детско креватче.

Скромността като ценност

Въпреки статута си на мултимилиардер Уорън Бъфет води сравнително скромен и пестелив начин на живот.

Пред CNBC и предаването Off the Cuff на Yahoo Finance признава, че "никога не е имал голямо желание за много къщи и всякакви други неща, както и много коли".

Бъфет живее в същия дом, който е купил през 50-те години на миналия век в Омаха, Небраска.

Нарича къщата "третата най-добра инвестиция", която някога е правил, в писмо до акционерите на Berkshire.

Купува я за 31 500 долара през 1958 г. - коригирано спрямо инфлацията, това е около 338 000 долара. Сега стойността ѝ се оценява на 1,4 млн. долара, според Zillow. Простира се на площ от 6280 кв. м с пет спални и две бани.

Бъфет прави някои подобрения по сигурността и сега имението се охранява от ограда и камери.

През 1971 г. Бъфет купува ваканционен дом в Лагуна Бийч, Калифорния, за 150 000 долара. Част от затворена общност, наречена Emerald Bay, къщата има шест спални и е на пешеходно разстояние от плажа.

Първоначално Бъфет я пуска на пазара в началото на 2017 г. за 11 млн. долара, а по-късно същата година намалява цената на 3 млн. долара. През октомври 2018 г. къщата е продадена за 7,5 млн. долара, след като е на пазара почти две години.

За разлика от много други свръхбогати хора, Бъфет управлява доста скромен автомобил.

Преди това в продължение на десетилетие шофираше Lincoln Town Car от 2001 г. с регистрационна табела с надпис "THRIFTY", преди да го продаде на търг с благотворителна цел и да го замени с Cadillac DTS от 2006 г. През 2014 г. той го заменя с Cadillac XTS, според Forbes.

"Истината е, че изминавам само около 3500 мили годишно, така че ще си купувам нова кола много рядко", споделя веднъж Бъфет пред Forbes.

Разходи за частен самолет

През 1986 г. Бъфет харчи 850 000 долара за употребяван самолет Falcon 20, след което го продава и през 1989 г. преминава към друг употребяван самолет за 6,7 млн. долара.

Заедно с покойния си бизнес партньор Чарли Мънгър той нарича втория самолет "Неуязвимият", разкрива Бъфет в писмо до акционерите.

Обикновен сгъваем телефон

Въпреки че Berkshire Hathaway е основен акционер в Apple, Уорън Бъфет не преминава към смартфон до 2020 г.

Преди това предпочита Samsung SCH-U320, който може да се купи в eBay за по-малко от 20 долара.

В крайна сметка преминава към iPhone, но казва пред CNBC, че го използва само "като телефон".

Костюми от китайски дизайнер и прически при достъпен фризьор

Според CNBC Бъфет твърди, че има около 20 костюма, всички изработени в Китай от дизайнерката Мадам Ли, с която пази дългогодишно приятелство.

От години се подстригва на една и съща цена от 18 долара в бръснарница, която се намира в сградата на офиса му.

Закуска в McDonald's и много Coca‑Cola

Бъфет споделя пред Fortune, че се храни "като шестгодишно дете". Почти всяка сутрин закусва в McDonald's на път за работа.

През 2017 г. харчи не повече от 3,17 долара за поръчката си, като плаща с точни дребни, казва самият той в документалния филм на HBO "Да станеш Уорън Бъфет".

Освен това пие поне по пет кенчета Coca‑Cola на ден.

Приятелство с Бил Гейтс

Веднъж Бъфет посещава McDonald's в Хонконг с дългогодишния си приятел Бил Гейтс и плаща с купони, спомня си самият Гейтс в годишното си писмо за 2017 г.

Гейтс описва Бъфет като "внимателен и мил" приятел и е разказва, че всеки път, когато посещава в Омаха, той го взема лично от летището.

Един от най-щедрите филантропи

Уорън Бъфет е един от най-щедрите филантропи в света. През 2006 г. той се ангажира да дари около 85% от акциите си от клас А на Berkshire на пет фондации: Фондация "Бил и Мелинда Гейтс", Фондация "Сюзън Томпсън Бъфет" (кръстена на покойната му съпруга) и три фондации, управлявани от тримата му наследника.

През 2010 г. се обединява с Бил и Мелинда Гейтс, за да създадат The Giving Pledge – инициатива, която изисква от най-богатите хора да посветят по-голямата част от доходите си на благотворителност.

Самият Бъфет е обещал, че 99% от богатството му ще отиде за благотворителност през живота му или след смъртта му.

Към 2023 г. той вече е дарил акции на стойност около 50 млрд. долара въз основа на стойността им към момента на дарението, или около 130 млрд. долара, като се има предвид стойността на акциите на Berkshire Hathaway по това време.

Ако беше запазил тези акции, вместо да ги дари, той вероятно щеше да бъде най-богатият човек в света с нетна стойност от близо 300 млрд. долара.

Бъфет планира да завещае на децата си по 2 млрд. долара, съобщава Washington Post през 2014 г.

В писмо до акционерите той препоръчва на свръхбогатите семейства "да оставят на децата достатъчно, за да могат да правят всичко, но не достатъчно, за да не могат да правят нищо".

Не всичко може да се купи с пари

"Има неща, които не могат да се купят с пари", казва Бъфет на среща на акционерите.

"Не мисля, че стандартът на живот е равен на разходите след определен момент. Животът ми не може да бъде по-щастлив. Всъщност щеше да е по-лош, ако имах шест или осем къщи.

Така че имам всичко, което трябва да имам, и не ми е необходимо повече, защото след определен момент няма значение", допълва той.