Уорън Бъфет още приживе е обявен за един от най-гениалните инвеститори на всички времена. Дори и той обаче не е перфектен, като признава, че пие по пет коли на ден. Предвид на това, че държи голям дял от компанията за газирани напитки Coca-Cola, излиза, че купува напитките сам от себе си.

И докато това не бива да се приема като здравословен съвет, ето пет добри финансови съвети от Бъфет, дадени към богати пенсионери, пише финансовото издание USnews.com.

Вижте още: Максималната пенсия от догодина ще е 960 лева

Максималната пенсия от догодина ще е 960 лева

Прочети повече на: http://profit.bg/news/Maksimalnata-pensiya-ot-dogodina-shte-e-960-leva/nid-113087.html

1. Останете на фондовия пазар

Противно на повечето съвети, че пенсионерите не бива да инвестират рисково и на фондовите пазари, Бъфет е на различно мнение. Той не вярва на държането на средства в кеш. Разбира се, той поддържа достатъчно кешови експозиции в своя фонд, готов да посрещне добри инвестиционни алтернативи, но това не се отнася за богатия пенсионер.

В полза на тази си теза Бъфет дава като пример как парите към днешна дата имат с 30% по-висока стойност, в сравнение с това когато е бил дете, но инвестиция в индекса на сините чипове Dow Jones се търгува над 20 пъти в сравнение с 1970 г.

2. Инвестирайти в нискоразходни фондове

Бъфет е известен със способността си да подбира компании и да инвестира огромни суми в печеливши бизнеси. Малко странно звучи от неговата уста този съвет, но той е съвсем резонен. Бъфет напомня, че правилният подбор на акции изисква огромни ресурси, като време, средства и знания, недостъпни за масовите инвеститори.

От друга страна, пасивното инвестиране е доказало своята ефективност. В същото време активно управляваните фондове, които таксуват за това значителни комисионни и процент от доходността, рядко успяват да бият бенчмарк-индексите, с които са сравнявани.

3. Оставете емоциите си настрана

Бъфет напомня, че фондовите пазари се движат нагоре и надолу и очакванията за движение само нагоре не са особено реалистични. Въпреки това компаниите произвеждат стоки и услуги, които реално се потребяват и в крайна сметка произвеждат стойност с течение на времето.

Бъфет съветва инвеститорите (макар и по-възрастни) да не се страхуват и плашат от пазарни корекции и да не изпадат в еуфория, когато всичко изглежда „розово“.

4. Не очаквайте лек и безупречен път към печалби

От друга страна, не бива да очаквате фондовият пазар да ви предпазва от финансови неприятности. Пазарът най-вероятно ще върви нагоре с времето и годините, но по пътя ще има много препятствия и корекции. Някои ще спечелят от играта, други ще загубят.

В края на краищата, инвеститорите ще се отърват от своята инвестиция в зависимост от това какво бизнесът е произвел като реална печалба или какво е платил като дивидент. Перспективите за ръст във финансовите резултати са друга кореспондента на цената на инвестицията.

Вижте още: В кои страни пенсионерите са най-богати

5. Оставете малко на децата, останалото дарете

Бъфет е известен със своята дарителна дейност. Той е завещал по-голямата част от богатството си на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, фокусирана върху здравето и образованието.