В годишното писмо до акционерите на Berkshire Hathaway Inc. Уорън Бъфет споделя, че инвеститорите трябва да разглеждат вложенията си в акции също като покупката на имот, или иначе казано - да се съсредоточат върху дългосрочния потенциал за печалби, а не върху краткосрочните движения.

За пример Бъфет дава две от имотните си покупки – ферма в Небраска, закупена през 1986 г. и търговски площи в близост до New York University, придобити през 1993 г.

Двете покупки са осъществени след значителен спад в цените на имотите през 1986 и 1993 г.

„Наистина не разбирах нито от фермерство, нито от търговски площи, но знаех, че плодородните площи край Небраска и търговският център в Ню Йорк ще са актрактивни и след години.

До ден-днешен Бъфет е ходил до фермата си два пъти, която е повишила цената си петкратно и никога не е виждал с очите си търговските площи в Ню Йорк.

Както знаем, основният принцип на Бъфет е buy-and-hold (купи и изчакай), като благодарение на него той превърна Berkshire Hathaway в компания, оценявана на над 280 млрд. долара.

Контролираното от него дружество има участия в големи компании като Coca-Cola Co., American Express Co. и Wells Fargo & Co., а неговото лично богатство е второто най-голямо в САЩ и четвърто в света.

Чудесен пример за горния принцип на Бъфет е Coca Cola, в която той инвестира през 90-те години на миналия век. Днес цената на акциите на Coca Cola са повече от 45 по-високи от 1998 г.

По последни данни на Bloomberg Бъфет притежава 58.2 млрд. долара.

Според Бъфет, вместо инвеститорите да се опитват да изберат печелившата акция от многото на пазара, много по-добре ще е да вложат парите си във фонд, който има участия в повечето компании от индекса Standard & Poor’s 500.