Размишлявайки върху множеството придобивания, извършени през живота му, преди време Уорън Бъфет цитира стара кънтри песен, в която се пее: “Никога не съм си лягал с грозна жена, но със сигурност съм се будил с няколко такива.”

В случая на Бъфет нито една от неговите инвестиции не е по-непривлекателна от базираната в щата Мейн компания за обувки Dexter Shoe Co.

Милиардерът купува компанията от нейния основател Харолд Алфонд (на снимката) за 433 млн. долара през 1993 г. Лош ход от страна на Бъфет, защото малко след това международните конкуренти погубват Dexter.

Това обаче се оказва страхотен ход за Алфонд и неговите наследници, които получават бързо оскъпяващи се акции на компанията на Бъфет Berkshire Hathaway.

Харолд умира през 2007 г., завещавайки състоянието си на своите деца: Тед, Питър, Бил и Сюзън. Последните двама все още живеят спокойно в Мейн и са най-богатите жители на щата.

Най-гласовитият член на фамилията е внукът на Харолд Джъстин (син на Бил).

Джъстин е демократ, участва в местния парламент и влиза в пререкания с губернатора на щата от републиканската партия Пол ЛеПейдж, който дори е наричал Джъстин “разглезено малко хлапе,” добавяйки, че “Има голям късмет, че дядо му се е родил преди него.”