Уорън Бъфет е прозорлив инвеститор, бизнесмен и модел за подражание на мнозина. Неговите инвестиционни познания му осигуряват третата позиция в класацията на милиардерите на Forbes с лично състояние, оценявано на 72.3 млрд. долара.

Сред професионалните и непрофесионалните инвеститори има култ към личността му, като мнозина следват всеки негов ход.

Статутът на Бъфет му осигурява и солидно медийно покритие. В интернет изобилства от материали за живота на Бъфет, за инвестиционните му решения и какво ли още не.

На фона на всичката тази информация, човек лесно може да изпусне интересните факти за инвеститора, който стои зад мултимилиардния конгломерат Berkshire Hathway.

Вижте 10 увлекателни факти за компанията на Уорън Бъфет, подбрани от Smarter Analyst, като и какво можем да научим от тях:

1. Можете да отдадете най-голямата победа на Бъфет на дресинга за салата

През 1963 г. компанията за производство на растително масло Allied Crude Vegetable Oil взема назаем 175 млн. долара от кредитори, като предоставя като обезпечение стоковите си запаси. Един от кредиторите е American Express. За съжаление на American Express, по-голяма част от тази сделка се оказва измама.

По-голяма част от предоставеното обезпечение не са варели, пълни с растително масло, а варели, пълни с вода и малко растително масло. Allied Crude Vegetable Oil разполагала с растително масло само за 6 млн. долара, като останалото е вода.

Заради този скандал American Express губи милиони, а цената на акциите на компанията пада с 50%. Бъфет се възползва от това, като купува акции на компанията за 13 млн. долара. От тогава цената на акциите се възстановява и нараства.

Днес American Express e с един от най-големите дялове в портфейла на Berkshire Hathaway.

Урок: Винаги купувайте подценени акции със стабилен фундамент.

Вижте още: Как Уорън Бъфет печели 53 000 долара до 16-годишна възраст

2. Най-лошата сделка на Бъфет е инвестицията от 443 млн. долара в Dexter Shoe Inc.

Според Бъфет, инвестицията, която прави в Dexter Shoe Inc. през 1993 г. е най-лошата му сделка, защото скоро след като придобива компанията, тя губи конкурентното си предимство.

Урок: Инвестирайте само в компании, които имат икономически предимства. Проучвайте компаниите подробно, преди да инвестирате.

3. Бъфет купува Berkshire Hathaway, за да може да уволни главния изпълнителен директор на компанията

Бъфет става акционер в Berkshire Hathaway Inc. през 1962 г. По това време Berkshire Hathaway е една обикновена текстилна компания. Текстилният бизнес западал, а финансовото положение на компанията не изглеждало добро.

Тогавашният шеф на компанията Сийбъри Стантън предлага на Бъфет в устна договорка да изкупи обратно акциите му на цена от 11.50 долара за брой. Бъфет се съгласява, но побеснява, когато получава писмена оферта на стойност с 12.5 цента по-малко на акция от предварително договореното.

Вместо да продаде акциите си, Бъфет решава да купи още. Така той впоследствие става мажоритарен акционер и уволнява Стантън.

Урок: Инвестирайте в компании със способни директори и ръководни екипи.

4. През 1941 г., на 11-годишна възраст, Бъфет купува първите си акции

Първите акции, които купува, са на компания на име Cities Service. Той придобива шест акции за него и за сестра му Дорис. Скоро след това цената на акциите започва да пада, след което се повишава до малко над нивото, на което той ги е купил.

Ставайки жертва на емоциите под влияние на пазарните колебания, Бъфет продава акциите. След това цената им скача с 500 - от 40 долара до 200 долара на акция.

Урок: Имайте дългосрочен хоризонт. Търпението е ключът към дългосрочния инвестиционен успех.

5. 99% от богатството на Уорън Бъфет е спечелено след 50-ия му рожден ден

Според Motley Fool, състоянието на Бъфет е 300 млн. долара на 50-ия му рожден ден. Днес състоянието му е над 72 млрд. долара. Това означава, че е спечелил 72 млрд. долара след 50-ия си рожден ден.

Урок: Сложната лихва е тайната към инвестиционния успех. Използвайте дългосрочен подход.

6. През 2013 г. Бъфет е печелил средно по 37 млн. долара на ден

За да си представите колко е това, Леонардо Ди Каприо, който получи номинация за Оскар за ролята си във “Вълка от Уолстрийт”, е спечелил 39 млн. долара за цялата 2014 г.

Урок: Това е доказателство, че инвестициите в недооценени активи, комбинирани с подходящ темперамент, носят финансов успех.

7. Бъфет притежава акции на относително малко компании, но се стреми да ги задържи “завинаги”

Бъфет следва просто инвестиционно правило: да инвестира само в компании и индустрии, които разбира добре, и да ги задържа колкото се може по-дълго.

Портфейлът на Berkshire Hathaway се състои от акции на около 30 компании, между които Coca-Cola, Wells Fargo, American Express, Procter & Gamble, Kraft, Johnson & Johnson и Walmart.

Урок: Инвестирайте в компании или индустрии, чиято дейност разбирате. Опитайте да задържите акциите, колкото се може повече.

Вижте още: У. Бъфет: Отказът на Харвард бе най-важният момент в живота ми

8. Уорън Бъфет прекарва 80% от дните си в четене

Бъфет и неговата дясна ръка Чарли Мънгър споделят, че това, че постоянно четат и се учат е довело до успеха им с Berkshire Hathaway. “Просто си седя в офиса и чета цял ден,” споделя Бъфет пред The Week.

“Моята работа на практика е да събирам повече и повече факти и информация и от време на време да видим дали това ще доведе до някакво действие.”

9. Любимото ястие на Бъфет е чийзбургер с чери кола

Уорън Бъфет обожава бързата храна и приема по 2 500 калории на ден. Той е истински представител и привърженик на марките, които притежава.

Бъфет обожава да пие чери кола и да хапва чийзбургер, но това не е единствената причина, поради която е инвестирал в Coca-Cola или Kraft.

Урок: Не инвестирайте в компания, само защото обичате продуктите й. Купувайте акции на компании, които са с добър фундамент, имат икономически предимства, потенциал за растеж и в момента са обезценени.

10. Уорън Бъфет е почитател на кримисериала „В обувките на Сатаната“

Уорън Бъфет си направи профил в Twitter и пусна първото си съобщение на 2 май 2013 г., което гласи: “Уорън е тук.” Първата снимка, която пусна в микроблога, пък издаде, че е почитател на сериала.