Уорън Бъфет е не само третият най-богат човек в света, но и един от най-успешните инвеститори на всички времена. Успехът Бъфет е постигнал, като е изградил успешна стратегия за търговия и правила, които следва неотлъчно и без изключения.

Вижте още: Кой е новият горещ пазар според Бъфет?

Ето четири основни принципа, съблюдавани от инвестиционното гуру, при подбор на акции, в които да инвестира:

1. Инвестира в компании с изключителни лидери и мениджмънт

„Първото правило е, че компанията трябва да има изключителен мениджмънт“, коментира Престън Пиш, основател на BuffettsBooks.com.

Всичко в една компания започва от висшия мениджмънт и се отразява дори и при най-ниските позиции в нея. Намирането на правилен лидер за една организация е от изключителна важност за Бъфет.

Бъфет ще проследи борда на директорите, какви заплати получават, дали поддържат добра задлъжнялост на компанията и какви са били техните предходни решения. Това му дава добър поглед относно това доколко мениджмънтът е надежден.

2. Инвестира в компании с дългосрочни перспективи

Основно за Бъфет е дали компанията ще продава продуктите си след 30 години. Добър въпрос за легендарния инвеститор е: „Ще промени ли интернет начина, по който използваме продукта?“.

Ако отговорът е „да“, то според Бъфет компанията и нейните продукти могат съвсем скоро да станат незначителни за потребителите. Това е една от причините, поради които Бъфет е решил да инвестира в компанията за дъвки Wrigley.

Според Бъфет дъвките ще са на пазара и след 30 години, а интернет няма да промени тяхната значимост.

3. Инвестира в стабилни и разбираеми компании

„Третото правило е, че акциите трябва да са стабилни и разбираеми“, обяснява още Пиш. За да прецени това, Бъфет проследява компанията 10 години назад, за да е сигурен, че печалбите й са били постоянни, а трендът е в правилната посока.

4. Инвестира в компании с привлекателна вътрешна стойност

Накрая Бъфет дава оценка каква е вътрешната стойност на компанията и каква ще бъде стойността й в бъдеще. Ако може да купи дял в компания при цена под вътрешната й стойност, той би обмислил тази инвестиция.

„Стойността на долара утре не е същата като стойността на долара днес“, коментира Пиш.