Наскоро Уорън Бъфет обяви, че продава акциите си в Exxon Mobil, позициите си в ConocoPhillips и че намалява участието си в National Oilwell Varco. Това накара много хора да се чудят дали славните дни на инвестициите в петрол приключиха.

Това решение е от особена важност, защото за период от 32 години портфолиото на Berkshire Hathaway е генерирало средно 24% годишна възвръщаемост. Едни от най-популярните му инвестиции са в Coca-Cola, American Express и Gillette (вече Proctor and Gamble).

Те са му донесли над 3 млрд. долара всяка. Ето затова, когато Уорън Бъфет продава или купува, всички си водят записки.

Първата му стъпка в сектора беше през 2002 г., когато инвестира 500 млн. долара в Petro China. През 2007 г. продаде дяла си за 3.5 млрд. долара. По-късно, през 2008 г., той закупи акции в ConocoPhillips.

Тогава Бъфет заяви, че енергийният сектор му осигурява стабилност. Тази инвестиция струваше на компанията му загуби от няколко милиарда долара, защото Бъфет наруши собственото си правило: „ако не разбираш, не го прави“.

Най-успешната инвестиция на Бъфет е железопътната компания Burlington Northern Railroad.

Смятана е за петролна инвестиция, защото компанията се занимава с транспортиране на петрол от Bakken до рафинериите. От 2009 г. насам Berkshire е получила повече от 15 млрд. долара от дивиденти от Burlington Northern Railroad, годишните приходи са нараснали с 57%, а печалбите са се удвоили.

Тази инвестиция се смята за успешна, защото е направена в кризата през 2008 г., когато цените бяха ниски. Забележим цитат от Бъфет остана: „Бъди алчен, когато другите се страхуват и се страхувай, когато другите са алчни“.

Други забележими инвестиции включват Suncor и Phillips 66.

За да закупи определени акции, Berkshire Hathaway се води от следните критерии: висок маржин с ниска задлъжнялост, силен франчайз и свободно ценообразуване, с предвидими печалби. Тези критерии звучат добре за сферата на потребителските стоки и услуги, но в енергийния сектор са почти невъзможно постижение. Тази индустрия има по-високи изисквания за капиталовите разходи.

За да се инвестира в сектора, трябва да се има предвид, че компаниите тук имат по-големи задължения и по-ниски маржини.