Повечето участници на пазара смятат, че са инвеститори. Но ако погледнете големите играчи на Wall Street, ще видите, че повечето, които правят големи печалби, се определят като трейдъри.

Инвеститорите влагат парите си в акции, недвижими имоти и др., като допускат, че с течение на времето тези инвестиции ще увеличат стойността си и ще бъдат печеливши.

Обикновено те нямат план какво да правят, ако цената на инвестицията им се понижи. Те остават в играта с надеждата, че тя отново ще стане печеливша.

Инвеститорите очакват спада на пазарите със страх и тревожност, но за съжаление, те обикновено не планират как ще им се отрази това занапред. Когато пазарът стане мечи, те продължават да държат позициите си отворени и продължават да губят.

Инвеститорите често имат познания за трейдинга. Но това познание обикновено е твърде
често опетнено от начина, по който е описано от финансовата преса. Трейдингът се определя най-често като рискован, опасен, глупав, свързан е с много работа и т.н. От друга страна, инвестирането се описва като добро, надеждно и безопасно.

Трейдърите предприемат проактивен подход към тяхното инвестиране. Трейдърите имат план и инвестират с една цел: да вложат своя капитал на пазарите и да печелят. Те търгуват с план, който им казва какво да направят във всяка една ситуация. Кога да влизат и кога да излизат?

Никога не си позволяват големи загуби. Трейдър не означава, че постоянно трябва да влизате и излизате от пазара. Това е често срещано погрешно схващане.

Трейдърът е човек, който има план за вход и изход. Той знае какво да прави, ако пазарът тръгне срещу него и знае какво да направи, ако сделката му е печеливша.

Каквото и да става трейдърите , винаги имат план, това ги различава от инвеститорите.