Уорън Бъфет, един от най-уважаваните инвеститори в света, призна по време на годишната среща на инвеститорите на управлявания от него фонд Berkshire Hathaway, че е сбъркал по отношение на лихвите.

Бъфет призна, че никога не би очаквал лихвите да останат толкова дълго при настоящите си рекордно ниски нива, без това да породи инфлационни проблеми.

Виж още: Греши ли Уорън Бъфет за петролните компании?

„Досега грешах по отношение на лихвите“, коментира Бъфет. „Толкова ми е трудно да повярвам, че може да се хвърлят пари от хеликоптер и това да не предизвика инфлация, но това е факт“, допълва още Бъфет.

Преди две години Уорън Бъфет изрази опасения относно усилията на Фед да стимулира щатската икономика. Бъфет предупреди, че политиката на резерва по отношение на обратно изкупуване на активи ще приключи „лошо“.

Това обаче не се случи. Фед спря да изкупува облигации през изминалата година и въпреки че в момента притежава огромно количество собствени облигации, икономиката и пазарите продължават да се държат добре.

Мерките на Фед бяха последвани от ЕЦБ, която стартира собствена програма по обратно изкупуване на активи.

Бъфет бе изправен пред трудни въпроси относно наскорошните му инвестиции в IBM, както и тези в компании, произвеждащи не особено здравословни продукти, като газирани напитки и кетчуп.

Бяха зададени въпроси, свързани с това как фондът работи в посока на намаляване на разходите си и по отношение на съкращения.