Уорън Бъфет няма кристална топка. Главният изпълнителен директор на Berkshire Hathaway дори би ви казал, че няма идея какво ще направи пазарът утре, следващия месец или година.

Най-големият инвеститор в Америка не вярва, че човек може да успее да направи пари, продавайки акции всеки ден или седмица. Много инвеститори следват инвестициите на Berkshire, гласувайки вот на доверие на Бъфет.

Ако Berkshire е започнала залозите си от компании, занимаващи се със земеделско оборудване, като Deere, трябва ли и вие да инвестирате там?

Истинският смисъл на това да инвестирате като Бъфет не е в това да дублирате портфолиото на Berkshire, а да възприемете инвестиционната им философия. Не избирайте просто акции, избирайте бизнеси със силни баланси, опитен мениджмънт и дългосрочен хоризонт.

Но проблемът на средния инвеститор е, че нещо винаги пречи на дългосрочната стратегия. Проучване на Bankrate показва, че една трета от американците казват, че не могат да отделят пари за пенсия, защото те едва им стигат за ежедневното оцеляване.

Друго проучване на TD Ameritrade сред 2 хил. американци показва, че две трети от тях смятат, че дългосрочните им планове за пенсиониране са провалени поради загуба на работа или ниско заплащане.