Намаляване на загубите: всички велики трейдъри споделят, че правило номер 1 в търговията е „загубите да бъдат ограничени“. Уорън Бъфет казва: „Първото правило в инвестирането е не губете пари. Второто правило е, не забравяйте първото правило“.

Увереност: няма нищо по-лошо от това да видите една добра възможност, но да нямате куража да я осъществите и да не направите сделката. Страхът не е присъщ на големите трейдъри.

Тези мисли дори не са влезли в ума им, защото те са уверени в техния план. Те много добре знаят какво да направят ако цената тръгне в тяхната посока и още по-важно е, че знаят какво да направят, ако цената тръгне срещу тях.

Его: успешните трейдъри може да имат големи качества, но те разделят своето его от своите сделки. Те може да имат сериозни основания за сделките си, но ако пазарът ги опровергае, те просто го приемат и продължават напред.

Съгласуваност: трейдърите не трябва да са обсебени от своите дневни печалби или загуби. Вместо това те трябва да се стремят към последователност за позитивни месеци, години. Не искате да бъдете трейдър, който се справя добре в силна пазарна ситуация, а при корекция губи всичко.

Студенти на пазара: успешните трейдъри никога не са самодоволни. Те винаги са жадни за знания и непрекъснато се стремят да подобрят уменията си. Един от начините да се подобрите е като анализирате сделките си. Важното е загубите ви да са по-малко от печалбите.